Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Apr 26, 2021

Barwon Heads House is a minimal residence located in Barwon Heads, Australia, designed by Adam Kane Architects

Adam Kane Architects has given new life to a run-down weatherboard cottage in coastal Barwon Heads, Victoria, transforming it into a contemporary home through the careful use of textural tones and deep understanding of the sense of space. Breaking free from its local label as “the dump”, the black façade of the rejuvenated cottage subtly blends into its sleepy coastal street. The entire existing cottage façade and roof is painted deep black to achieve this effect, which delineates itself from the deliberately weathered, yet refined ‘barn style’ extension. 

Upon entering the home, the light interior is immediately present and carefully contrasted by new charcoal floorboards. Heritage features are maintained through use of the original (and now restored) lining board ceilings, as well as period skirting and architraves, which fit perfectly with the renewed tones. As you move through the existing home towards the extension via a glazed link, glimpses to the garden are revealed from either side, and a graceful connection between old and new is established. Access to the extension is via an enclosed corridor, lined with black mottled joinery panels on walls and ceilings, and is used to conceal doorways into the rumpus, laundry, and storage areas. The ‘journey’ through this dark corridor with a lower 2.4mH ceiling (to facilitate the master bedroom mezzanine above), creates a sense of compression for the user, before a sense of release when walking towards the living room where, the line of sight is funneled forward to where the gable opens up into the main space. It creates a wanting to find out what the house has become, to discover how old has transformed into the new. 

A feeling of release is then experienced as you enter the main space, where a double-height 6.5mH American Oak lined raked ceiling completely opens the room. The changes in volume and height and appreciation for the abundance of space is strong. Complementing the desaturated timber ceilings and joinery, slabs of silver travertine and burnished concrete floors are supplemented with hand-scratched solid plaster walls, in a soft, warm ‘bone’ color.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
April 26, 2021

Barwon Heads House is a minimal residence located in Barwon Heads, Australia, designed by Adam Kane Architects

Adam Kane Architects has given new life to a run-down weatherboard cottage in coastal Barwon Heads, Victoria, transforming it into a contemporary home through the careful use of textural tones and deep understanding of the sense of space. Breaking free from its local label as “the dump”, the black façade of the rejuvenated cottage subtly blends into its sleepy coastal street. The entire existing cottage façade and roof is painted deep black to achieve this effect, which delineates itself from the deliberately weathered, yet refined ‘barn style’ extension. 

Upon entering the home, the light interior is immediately present and carefully contrasted by new charcoal floorboards. Heritage features are maintained through use of the original (and now restored) lining board ceilings, as well as period skirting and architraves, which fit perfectly with the renewed tones. As you move through the existing home towards the extension via a glazed link, glimpses to the garden are revealed from either side, and a graceful connection between old and new is established. Access to the extension is via an enclosed corridor, lined with black mottled joinery panels on walls and ceilings, and is used to conceal doorways into the rumpus, laundry, and storage areas. The ‘journey’ through this dark corridor with a lower 2.4mH ceiling (to facilitate the master bedroom mezzanine above), creates a sense of compression for the user, before a sense of release when walking towards the living room where, the line of sight is funneled forward to where the gable opens up into the main space. It creates a wanting to find out what the house has become, to discover how old has transformed into the new. 

A feeling of release is then experienced as you enter the main space, where a double-height 6.5mH American Oak lined raked ceiling completely opens the room. The changes in volume and height and appreciation for the abundance of space is strong. Complementing the desaturated timber ceilings and joinery, slabs of silver travertine and burnished concrete floors are supplemented with hand-scratched solid plaster walls, in a soft, warm ‘bone’ color.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels