Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
@zaxarovcom
Jan 31, 2024

The Humo House, designed by Ivan Bravo in 2023 in Futrono, Chile, is a compelling exploration of architectural dichotomies, masterfully embedded within the natural landscape.

This project, set against the serene backdrop of a Chilean lake, represents a bold yet sensitive intervention in a landscape that demands respect and contemplation.

Bravo's design approach is rooted in the concept of opposites. The house is conceptualized as a cubic form, measuring 11 meters on each side, with a deliberate split in two of its faces. This creates a fascinating spatial dialogue between the interior and exterior, and between different functional areas of the house. The larger facades, oriented towards the expansive views of the lake, encourage an outward gaze and a connection with the vast landscape. In contrast, the smaller facades are rendered almost blind, providing a sense of protection and introspection. This juxtaposition is not just a visual trick but a deeper philosophical inquiry into the essence of dwelling and the relationship between a home and its surroundings.

Inside, the spatial arrangement continues this theme of duality. The public areas occupy one half of the house, extending to the full height of the building, creating a sense of grandeur and openness. In contrast, the private areas, though accommodating, are more intimate and secluded, offering a retreat for the owners and their guests. This spatial division echoes traditional architectural concepts while reinterpreting them in a contemporary context.

The materiality of the Humo House further reinforces its connection with the environment. The use of ash cladding is a thoughtful choice, merging the structure with the foggy mornings typical of the area. The house appears to emerge subtly from the treetops, a gesture that shows a profound respect for the natural setting. This choice of materiality not only complements the surroundings but also adds a layer of texture and depth to the architectural form.

No items found.
Join +
We love less
but there is more.
Become a Thisispaper+ member today to unlock full access to our magazine, advanced tools, and support our work.
Join Thisispaper+
No items found.
@zaxarovcom
Jan 31, 2024

The Humo House, designed by Ivan Bravo in 2023 in Futrono, Chile, is a compelling exploration of architectural dichotomies, masterfully embedded within the natural landscape.

This project, set against the serene backdrop of a Chilean lake, represents a bold yet sensitive intervention in a landscape that demands respect and contemplation.

Bravo's design approach is rooted in the concept of opposites. The house is conceptualized as a cubic form, measuring 11 meters on each side, with a deliberate split in two of its faces. This creates a fascinating spatial dialogue between the interior and exterior, and between different functional areas of the house. The larger facades, oriented towards the expansive views of the lake, encourage an outward gaze and a connection with the vast landscape. In contrast, the smaller facades are rendered almost blind, providing a sense of protection and introspection. This juxtaposition is not just a visual trick but a deeper philosophical inquiry into the essence of dwelling and the relationship between a home and its surroundings.

Inside, the spatial arrangement continues this theme of duality. The public areas occupy one half of the house, extending to the full height of the building, creating a sense of grandeur and openness. In contrast, the private areas, though accommodating, are more intimate and secluded, offering a retreat for the owners and their guests. This spatial division echoes traditional architectural concepts while reinterpreting them in a contemporary context.

The materiality of the Humo House further reinforces its connection with the environment. The use of ash cladding is a thoughtful choice, merging the structure with the foggy mornings typical of the area. The house appears to emerge subtly from the treetops, a gesture that shows a profound respect for the natural setting. This choice of materiality not only complements the surroundings but also adds a layer of texture and depth to the architectural form.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Thisispaper Shop
Shop Now
Thisispaper+Travel Guides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels