Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Nov 5, 2021

The vaulted concrete home of HW Studio is nestled in the forest outside of Morelia.

The house is constructed of concrete, which has been left exposed in the interior. In the building, the living spaces are organized under a long structural roof, which defines the interiors and helps the structure integrate into the landscape.

There is a narrow corridor formed by two concrete walls leading to the entrance, which is located several steps below the area's grade. There is an existing tree blocking direct access to the front door along this passageway. When entering the home, this passageway becomes a corridor, separating the three bedrooms, each with its own ensuite, from the open-concept kitchen, living, and dining areas. Throughout the house, full-height glass walls provide light to the moody interiors and provide access to the outside.

Inside, the architects did not wish to expose any materials other than concrete, wood, and steel. "It was very important for the client to preserve the rough and primitive atmosphere of being in the mountains," the architects explained.

Rogelio Vallejo Bores and Oscar Didier Ascencio founded HW Studio in 2010. There are offices in Morelia, Mexico, as well as in Valencia, Spain.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
Nov 5, 2021

The vaulted concrete home of HW Studio is nestled in the forest outside of Morelia.

The house is constructed of concrete, which has been left exposed in the interior. In the building, the living spaces are organized under a long structural roof, which defines the interiors and helps the structure integrate into the landscape.

There is a narrow corridor formed by two concrete walls leading to the entrance, which is located several steps below the area's grade. There is an existing tree blocking direct access to the front door along this passageway. When entering the home, this passageway becomes a corridor, separating the three bedrooms, each with its own ensuite, from the open-concept kitchen, living, and dining areas. Throughout the house, full-height glass walls provide light to the moody interiors and provide access to the outside.

Inside, the architects did not wish to expose any materials other than concrete, wood, and steel. "It was very important for the client to preserve the rough and primitive atmosphere of being in the mountains," the architects explained.

Rogelio Vallejo Bores and Oscar Didier Ascencio founded HW Studio in 2010. There are offices in Morelia, Mexico, as well as in Valencia, Spain.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels