Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Apr 1, 2021

This minimal family house designed by FORM/Kouichi Kimura Architects is built on a wedge of land in Shiga, Japan.

The client has requested to make the best use of the characteristic site form to build a house with both privacy protection and a sense of openness in the house.

The building is composed of the echelon volume successive along the site form, and the high wall. The landscape-oriented façade, which is one of the external features and brought about by making good use of the site width, allows people’s line of sight to be introduced in the horizontal direction.

The interior space design also takes advantage of the site width. On the first floor the entrance hall is located at the center. On its both ends are the spot gardens that are allocated in the spaces separated by the Japanese room on the irregular site form. As the line of sight is designed to be as long as possible, the internal space is visually expanded so as to realize the space that gives an open feeling.

On the second floor the living room and the balcony are laid out on both ends. In addition, the ceiling of the living room is designed to be higher than that of the other rooms. These designs intensify visual expansion. The opening at the upper side of the living room, as well as the glass wall on the balcony where a bench is furnished, is one of the elements that produce a sense of openness.

By considering the site form to select the locations for the openings and control the line of sight, this house realizes the spaces that give a sense of openness but are closed off to the periphery.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
April 1, 2021

This minimal family house designed by FORM/Kouichi Kimura Architects is built on a wedge of land in Shiga, Japan.

The client has requested to make the best use of the characteristic site form to build a house with both privacy protection and a sense of openness in the house.

The building is composed of the echelon volume successive along the site form, and the high wall. The landscape-oriented façade, which is one of the external features and brought about by making good use of the site width, allows people’s line of sight to be introduced in the horizontal direction.

The interior space design also takes advantage of the site width. On the first floor the entrance hall is located at the center. On its both ends are the spot gardens that are allocated in the spaces separated by the Japanese room on the irregular site form. As the line of sight is designed to be as long as possible, the internal space is visually expanded so as to realize the space that gives an open feeling.

On the second floor the living room and the balcony are laid out on both ends. In addition, the ceiling of the living room is designed to be higher than that of the other rooms. These designs intensify visual expansion. The opening at the upper side of the living room, as well as the glass wall on the balcony where a bench is furnished, is one of the elements that produce a sense of openness.

By considering the site form to select the locations for the openings and control the line of sight, this house realizes the spaces that give a sense of openness but are closed off to the periphery.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels