Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Mar
10
House in el Peumo by Cristián Izquierdo Lehmann
Alexander Zaxarov
Mar 10, 2021

Architecture studio Cristián Izquierdo Lehmann has designed this wooden weekend house in Chile around a central, square-shaped room with a dramatic vaulted ceiling.

This holiday house is by a sandy plateau surrounded with pines and cypresses, receiving moderate winds and overlooking the Pacific Ocean afar. The project is conceived as a central cabin that gradually opens to the landscape.

The building consists of a squared horizontal basement with a smaller squared room in the middle, from which four rooms come off perpendicularly, defining four rectangular patios in the corners. The central room gathers all the common circulations and hosts the cooking, dining and living areas under a four-pitched ceiling with a central skylight. Its vertical surfaces consist of a sliding window and a wall, of 5 and 7 modules each, placed in a symmetrical rotation along the center of the plan.

Each wall hosts a specific use —bookshelves, closets, kitchen or chimney— and an equal door at its corner. Behind them are the bedrooms, opened to the landscape through a large window at the front, and closed to the adjoining patios through walls that encase the sliding windows of the main living room. The patios only relate to the central room. When the windows open, it becomes a large terrace open to the outside along both diagonal axes

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
March 10, 2021

Architecture studio Cristián Izquierdo Lehmann has designed this wooden weekend house in Chile around a central, square-shaped room with a dramatic vaulted ceiling.

This holiday house is by a sandy plateau surrounded with pines and cypresses, receiving moderate winds and overlooking the Pacific Ocean afar. The project is conceived as a central cabin that gradually opens to the landscape.

The building consists of a squared horizontal basement with a smaller squared room in the middle, from which four rooms come off perpendicularly, defining four rectangular patios in the corners. The central room gathers all the common circulations and hosts the cooking, dining and living areas under a four-pitched ceiling with a central skylight. Its vertical surfaces consist of a sliding window and a wall, of 5 and 7 modules each, placed in a symmetrical rotation along the center of the plan.

Each wall hosts a specific use —bookshelves, closets, kitchen or chimney— and an equal door at its corner. Behind them are the bedrooms, opened to the landscape through a large window at the front, and closed to the adjoining patios through walls that encase the sliding windows of the main living room. The patios only relate to the central room. When the windows open, it becomes a large terrace open to the outside along both diagonal axes

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels