Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
House in Ayameike by Ippei Komatsu Architects
Edition
Jutaku
under the patronage of
Hitoshi Arato
Oct 17, 2022

House in Ayameike designed by Ippei Komatsu Architects is an "unpredictable and open house to the future" located in Nara, Japan.

"Architects decided to dig the site step by step and create two new low retaining walls on the site. They built the house on a new retaining wall and an L-shaped wall is erected on the new retaining wall, and the floor is placed on it. Furthermore, they set up an L-shaped wall at a position to balance it and put the floor on it repeatedly.

By stacking the symbolic walls that make up the entire city upstairs while maintaining a balance, Ippei Komatsu Architects tried to connect the relationship with the ground level and the surrounding environment to the top floor. Using the materials and landscapes that already existed in this residential area as clues for design, they aimed to create an unpredictable and open house to the future."

Description provided by the architect.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
Oct 17, 2022

House in Ayameike designed by Ippei Komatsu Architects is an "unpredictable and open house to the future" located in Nara, Japan.

"Architects decided to dig the site step by step and create two new low retaining walls on the site. They built the house on a new retaining wall and an L-shaped wall is erected on the new retaining wall, and the floor is placed on it. Furthermore, they set up an L-shaped wall at a position to balance it and put the floor on it repeatedly.

By stacking the symbolic walls that make up the entire city upstairs while maintaining a balance, Ippei Komatsu Architects tried to connect the relationship with the ground level and the surrounding environment to the top floor. Using the materials and landscapes that already existed in this residential area as clues for design, they aimed to create an unpredictable and open house to the future."

Description provided by the architect.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels