Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Jul 26, 2021

Settled within a residential neighborhood in Tokyo, the Weather House by n o t architects studio introduces a bright and verdant atmosphere.

In front of the site, there is a large park with lush greenery that serves as a walking path for people. The project takes its inspiration from the park and from the feeling of the passing of the seasons that we can experience there. Weather House is a proposal for a house with free and versatile interior spaces and a facade designed to change with the passing of the seasons, thus visually connecting with the nearby greenery.

The interior suggests an extension of the sidewalk, obscuring the line between the city and the residential space. Similar to the sloping parks which invite visitors to retreat from the pace of the city, the house’s stepping pathway, creates a spiraling trajectory to encourage slow and thoughtful circulation. While the functional spaces of the house are all connected by this route, the occupant is invited to stroll through the verdant, outdoor environment at all parts of the day.

The actual accommodation is set deep within the plan, with sliding glass doors allowing each floor to be opened up to the foliage outside. The concrete steps and stairs follow an eccentric series of alignments, slopes and widths, acting like a piece of landscape when viewed from within.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
July 26, 2021

Settled within a residential neighborhood in Tokyo, the Weather House by n o t architects studio introduces a bright and verdant atmosphere.

In front of the site, there is a large park with lush greenery that serves as a walking path for people. The project takes its inspiration from the park and from the feeling of the passing of the seasons that we can experience there. Weather House is a proposal for a house with free and versatile interior spaces and a facade designed to change with the passing of the seasons, thus visually connecting with the nearby greenery.

The interior suggests an extension of the sidewalk, obscuring the line between the city and the residential space. Similar to the sloping parks which invite visitors to retreat from the pace of the city, the house’s stepping pathway, creates a spiraling trajectory to encourage slow and thoughtful circulation. While the functional spaces of the house are all connected by this route, the occupant is invited to stroll through the verdant, outdoor environment at all parts of the day.

The actual accommodation is set deep within the plan, with sliding glass doors allowing each floor to be opened up to the foliage outside. The concrete steps and stairs follow an eccentric series of alignments, slopes and widths, acting like a piece of landscape when viewed from within.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels