Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Edition
Family House
under the patronage of
DwellWell
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Nov 25, 2020

House D6 is a minimal residence located in North Rhine-Westphalia, Germany, designed by Aretz Dürr Architektur.

The design task was to construct a low-cost and sustainable single-family dwelling in the Oberberg region, which incorporates the surrounding landscape area into the living space and creates covered outdoor spaces for the rainy summer days in the region.

In its typology, the new building follows the traditional, one-room deep longhouse. The main rooms take up the entire width and are lined up lengthwise. The ends of the house are dedicated to different functions: living area in the south, garage and storage rooms in the north. The overhang of the pitched roof is designed for both summer and winter sun stands. In summer, it protects the living space and the verandas along the length from overheating. In winter, the double glazed facade enables the solar gains to enter the living space and activate the floating cement screed as a night storage.

A steel walkway with a translucent grating connects the two independent units and leads to the common gallery in the two-storey living area. The low-material steel and wooden skeleton construction is reversibly joined at all points. The columns are positioned along the eaves at an axial distance of 5.40 metres. The main girders are screwed to the columns and serve to carry the slim-dimensioned wooden beam ceilings. The beams remain visible and create a warm atmosphere for living.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
November 25, 2020

House D6 is a minimal residence located in North Rhine-Westphalia, Germany, designed by Aretz Dürr Architektur.

The design task was to construct a low-cost and sustainable single-family dwelling in the Oberberg region, which incorporates the surrounding landscape area into the living space and creates covered outdoor spaces for the rainy summer days in the region.

In its typology, the new building follows the traditional, one-room deep longhouse. The main rooms take up the entire width and are lined up lengthwise. The ends of the house are dedicated to different functions: living area in the south, garage and storage rooms in the north. The overhang of the pitched roof is designed for both summer and winter sun stands. In summer, it protects the living space and the verandas along the length from overheating. In winter, the double glazed facade enables the solar gains to enter the living space and activate the floating cement screed as a night storage.

A steel walkway with a translucent grating connects the two independent units and leads to the common gallery in the two-storey living area. The low-material steel and wooden skeleton construction is reversibly joined at all points. The columns are positioned along the eaves at an axial distance of 5.40 metres. The main girders are screwed to the columns and serve to carry the slim-dimensioned wooden beam ceilings. The beams remain visible and create a warm atmosphere for living.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels