Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Jul 15, 2021

Lisbon-based architectural practice Pedro Matos Gameiro implemented a project — House in Alfama, a rare example of a medieval building in an area dominated by buildings raised since the earthquake of 1755.

The challenge was to renovate a residence, that had resulted from the break-up of a larger palace complex that still exists. The team of Pedro Matos Gameiro extended and altered the house in a way, that aims to clarify the internal argument of the complex, reinforcing its inner meaning.

The courtyards determine the organization of the house and the spaces between them are what form the focus of the programme — all renovated and given a new life.

Due to unroofed appearance of the complex, it may resemble as a ruin. However, this idea creates a strong connection in between the house and the nature, and also evokes pleasure, given the way the courtyards are available to be used as outdoor rooms, stripped of any immediate function. For example, one of the outdoor rooms serves as a pool.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
July 15, 2021

Lisbon-based architectural practice Pedro Matos Gameiro implemented a project — House in Alfama, a rare example of a medieval building in an area dominated by buildings raised since the earthquake of 1755.

The challenge was to renovate a residence, that had resulted from the break-up of a larger palace complex that still exists. The team of Pedro Matos Gameiro extended and altered the house in a way, that aims to clarify the internal argument of the complex, reinforcing its inner meaning.

The courtyards determine the organization of the house and the spaces between them are what form the focus of the programme — all renovated and given a new life.

Due to unroofed appearance of the complex, it may resemble as a ruin. However, this idea creates a strong connection in between the house and the nature, and also evokes pleasure, given the way the courtyards are available to be used as outdoor rooms, stripped of any immediate function. For example, one of the outdoor rooms serves as a pool.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels