Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Holy Redeemer Church by Menis Arquitectos
Edition
Sacral Journey
under the patronage of
Concrete Stories
under the patronage of
Spain
under the patronage of
@zaxarovcom
Mar 18, 2022

Spanish architecture studio Menis Arquitectos has designed a church and a community centre with four massive volumes resembling large restless rocks on Canary Islands of Spain.

This is a project built in the city of La Laguna on the Island of Tenerife. It is a place that encourages reflection, a meditation space, an intrinsic space where a person of any condition can go to find himself in the temple or join with others in the cultural center.

The building exists as a large piece of concrete split and cut into four large volumes, at these separations movement occurs. This space creates light, allowing to enter and penetrating into the space, they exist as if to signify a higher meaning inspiring a spiritual presence and sense of tranquility.

The building stands stark, stripped of superfluous elements that involve distractions far from its spiritual essence. The void has been sculpted to the same extent. The balance of proportions of void and building was vital to developing the identity of the project.

Architects chose to exploit the properties of concrete, based on its isotropic nature energy efficiency is optimized by the thermal inertia of the walls. The building also gets a better acoustics result; thanks to a combination of concrete and local volcanic stones called picón, which is chopped afterwards and acts as a rough finish that has a degree of sound absorption that is superior to conventional concrete. Exterior, interior, structure, form, material and texture are joined inextricably by a complex study of the concrete.

The volumetric impact of the building and its use of essential materials, treating concrete as if it were liquid stone capturing waterfalls of light, create the temple while also optimizing economic resources. The space reflects timeless emotion.

No items found.
No items found.
@zaxarovcom
Mar 18, 2022

Spanish architecture studio Menis Arquitectos has designed a church and a community centre with four massive volumes resembling large restless rocks on Canary Islands of Spain.

This is a project built in the city of La Laguna on the Island of Tenerife. It is a place that encourages reflection, a meditation space, an intrinsic space where a person of any condition can go to find himself in the temple or join with others in the cultural center.

The building exists as a large piece of concrete split and cut into four large volumes, at these separations movement occurs. This space creates light, allowing to enter and penetrating into the space, they exist as if to signify a higher meaning inspiring a spiritual presence and sense of tranquility.

The building stands stark, stripped of superfluous elements that involve distractions far from its spiritual essence. The void has been sculpted to the same extent. The balance of proportions of void and building was vital to developing the identity of the project.

Architects chose to exploit the properties of concrete, based on its isotropic nature energy efficiency is optimized by the thermal inertia of the walls. The building also gets a better acoustics result; thanks to a combination of concrete and local volcanic stones called picón, which is chopped afterwards and acts as a rough finish that has a degree of sound absorption that is superior to conventional concrete. Exterior, interior, structure, form, material and texture are joined inextricably by a complex study of the concrete.

The volumetric impact of the building and its use of essential materials, treating concrete as if it were liquid stone capturing waterfalls of light, create the temple while also optimizing economic resources. The space reflects timeless emotion.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels