Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Dec 16, 2020

For this project designed by Tabuenca & Leache, a church-building had to be designed and built for 400 people, including a chapel which would cater for about 100 people to use it on a daily basis.

An urban planning study placed the building in the center of a space which was surrounded by buildings as high as eight storeys: A difficult and somewhat bland situation to deal with. In addition, the site spilled out onto 2 squares on 2 of its sides. When architects designed the building, they realised that the relationship between these 2 squares and how they interconnect, would become the pivot point for the complex as a whole.

The church stands perpendicular to the neighborhood´s main street. The architects positioned it so that it would conform to the sequence of the existing row of buildings, by having it follow the same line as the others. This helps the building occupy its place in the neighbourhood, seamlessly and with discretion. A large atrium acts as an exterior entrance hall, linking the 2 squares previously mentioned and creating an urban scenario for those people who simply pass through it, while at the same time, it serves as a meeting and gathering point for congregants just before they enter the temple. The atrium also connects the church to the parish centre, which contains the apartments for the priests on the top floor. A raised patio that runs the full length of the facade allows for illumination without disturbing the privacy of others.

This trinity of its main parts (the atrium, temple and parish center) combine under a unified appearance, like that of a church-fortress that protects all that is within and around her, but also serves as a neutral backdrop to the built environment.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
December 16, 2020

For this project designed by Tabuenca & Leache, a church-building had to be designed and built for 400 people, including a chapel which would cater for about 100 people to use it on a daily basis.

An urban planning study placed the building in the center of a space which was surrounded by buildings as high as eight storeys: A difficult and somewhat bland situation to deal with. In addition, the site spilled out onto 2 squares on 2 of its sides. When architects designed the building, they realised that the relationship between these 2 squares and how they interconnect, would become the pivot point for the complex as a whole.

The church stands perpendicular to the neighborhood´s main street. The architects positioned it so that it would conform to the sequence of the existing row of buildings, by having it follow the same line as the others. This helps the building occupy its place in the neighbourhood, seamlessly and with discretion. A large atrium acts as an exterior entrance hall, linking the 2 squares previously mentioned and creating an urban scenario for those people who simply pass through it, while at the same time, it serves as a meeting and gathering point for congregants just before they enter the temple. The atrium also connects the church to the parish centre, which contains the apartments for the priests on the top floor. A raised patio that runs the full length of the facade allows for illumination without disturbing the privacy of others.

This trinity of its main parts (the atrium, temple and parish center) combine under a unified appearance, like that of a church-fortress that protects all that is within and around her, but also serves as a neutral backdrop to the built environment.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels