Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Oct
23
Gwangju River Reading Room by David Adjaye
Alexander Zaxarov
Oct 23, 2020

Architect David Adjaye and writer Taiye Selasi have developed a folly called the Gwangju River Reading Room.

As its name suggests, the pavilion is positioned on the embankment of the Gwangju River, connecting the street level above with the grassy flood planes used as a seasonal park. Adjaye was drawn to the project by the opportunity to collaborate with a like-minded novelist. Selasi, who is a a Rome-based author, shares Adjaye’s Ghanaian descent, London upbringing, and ivy league education. The structure draws reference from traditional Korean pavilions and houses a human rights library of books, from Chimamanda Ngozi Adichie’s ‘half of a yellow sun’ to Emile Zola’s ‘germinal’.

Sitting on the banks of Gwangju River, the pavilion consists of two primary materials, concrete and timber. The concrete base takes into consideration the maximum level of the River and is designed so that it could be submerged in water at high tide. Steps are carved into the concrete to form seating areas and a viewing platforms on which to sit, read, contemplate and reflect.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
October 23, 2020

Architect David Adjaye and writer Taiye Selasi have developed a folly called the Gwangju River Reading Room.

As its name suggests, the pavilion is positioned on the embankment of the Gwangju River, connecting the street level above with the grassy flood planes used as a seasonal park. Adjaye was drawn to the project by the opportunity to collaborate with a like-minded novelist. Selasi, who is a a Rome-based author, shares Adjaye’s Ghanaian descent, London upbringing, and ivy league education. The structure draws reference from traditional Korean pavilions and houses a human rights library of books, from Chimamanda Ngozi Adichie’s ‘half of a yellow sun’ to Emile Zola’s ‘germinal’.

Sitting on the banks of Gwangju River, the pavilion consists of two primary materials, concrete and timber. The concrete base takes into consideration the maximum level of the River and is designed so that it could be submerged in water at high tide. Steps are carved into the concrete to form seating areas and a viewing platforms on which to sit, read, contemplate and reflect.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels