Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Sep 23, 2021

The project by Colucci&Partners of the new kindergarten in Cuneo, Italy has been developed with the aim of responding to a phenomenon of strong demographic increase in the neighbourhood and to new didactic-educational needs, which the pre-existing school structure was no longer able to satisfy.

The volume of the school is carved out by a series of alcoves, panelled with larch wood, a warm and comfortable material, which creates a protected place and a shelter for children. Access to the school takes place through the deepest of them, which acts as a filter between inside and outside and welcomes children, guiding them inside the school space.

Here is the Agora, the spatial and educational core of the project, the place of welcome, meeting, sharing of experience, the public square, the crossway of the paths which lead to the different areas of the school.

The central body not only has a connection function, in fact it is made up from a series of common spaces for interaction, which can host different recreational activities, like small workshops, group activities and educational paths. Right here, and not only in the private space of the classroom, the meeting and exchange between the children of the school community takes place. A mezzanine overlooks the double volume of the Agora and houses a more intimate and reserved environment, dedicated to activities in small groups.

On the southern side there are the four classrooms, designed as independent units which promote children’s autonomy and favor learning. Classrooms have large glazed surfaces and skylights that ensure optimal lighting and natural ventilation. They open onto covered and protected loggias that project the gaze towards the external space, providing a direct dialogue with the garden. Classrooms communicate with each other through a flexible space that has the dual function of atelier and rest room.

During the winter months the large windows become passive solar systems, which allow to accumulate solar energy and to transfer it inside the building. In the warmer months, on the other hand, horizontal aluminium sun shades, adjustable with motorized control, reduce solar exposure and avoid overheating of the interiors.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Sep 23, 2021

The project by Colucci&Partners of the new kindergarten in Cuneo, Italy has been developed with the aim of responding to a phenomenon of strong demographic increase in the neighbourhood and to new didactic-educational needs, which the pre-existing school structure was no longer able to satisfy.

The volume of the school is carved out by a series of alcoves, panelled with larch wood, a warm and comfortable material, which creates a protected place and a shelter for children. Access to the school takes place through the deepest of them, which acts as a filter between inside and outside and welcomes children, guiding them inside the school space.

Here is the Agora, the spatial and educational core of the project, the place of welcome, meeting, sharing of experience, the public square, the crossway of the paths which lead to the different areas of the school.

The central body not only has a connection function, in fact it is made up from a series of common spaces for interaction, which can host different recreational activities, like small workshops, group activities and educational paths. Right here, and not only in the private space of the classroom, the meeting and exchange between the children of the school community takes place. A mezzanine overlooks the double volume of the Agora and houses a more intimate and reserved environment, dedicated to activities in small groups.

On the southern side there are the four classrooms, designed as independent units which promote children’s autonomy and favor learning. Classrooms have large glazed surfaces and skylights that ensure optimal lighting and natural ventilation. They open onto covered and protected loggias that project the gaze towards the external space, providing a direct dialogue with the garden. Classrooms communicate with each other through a flexible space that has the dual function of atelier and rest room.

During the winter months the large windows become passive solar systems, which allow to accumulate solar energy and to transfer it inside the building. In the warmer months, on the other hand, horizontal aluminium sun shades, adjustable with motorized control, reduce solar exposure and avoid overheating of the interiors.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels