Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Kindergarten Nová Ruda by Petr Stolín Architekt
Zuzanna Gasior
Sep 3, 2021

The Kindergarten Nová Ruda – Vratislavice nad Nisou designed by Petr Stolín Architekt consists of two elongated blocks, joined by a translucent cladding.

The plot is the property of the city and was chosen as most suitable for the new housing development planned in the immediate vicinity and the new kindergarten. The site itself is still undeveloped and the larger part of the land is defined as public greenery. In the immediate vicinity, there is a historic building, a secondary art school, and several patches of family houses, which as a whole, form a rather rural context.

The children's activities vary through the height of the building: in the lower part, there is a bed section, the quietest place, and the floor above houses the playroom. Here the children have the opportunity to go outside to the terrace and the side galleries which continue behind the facade of the house. Additionally they can reach the main outdoor play terrace situated above the dining room. The whole building is in fact, one big jungle. The top floor has the highest clear height and serves as a classroom. The skylights bring natural light into these areas and also to the dining room on the ground floor.

The building is sized for two departments of 25 children, an office for 4 educators, an office for the nursery manager and farmer, a dining room for 30 children and 4 adults. The design of the functional area of the kindergarten is optimal: food preparation, staff cloakrooms, cleaning room, technical space, and storage are all housed under the same roof.This concept of transparency enhances the whole mass and creates a sense of security. The outer facade of the house is a soft veil that embraces all the inner world of the kindergarten. The house does not need a fence. The outer shell blends the two slim volumes of the two compartments, which are connected in the back by common and functional areas. Thus, this connection turns the inner atrium into a sheltered and pleasant space.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
September 3, 2021

The Kindergarten Nová Ruda – Vratislavice nad Nisou designed by Petr Stolín Architekt consists of two elongated blocks, joined by a translucent cladding.

The plot is the property of the city and was chosen as most suitable for the new housing development planned in the immediate vicinity and the new kindergarten. The site itself is still undeveloped and the larger part of the land is defined as public greenery. In the immediate vicinity, there is a historic building, a secondary art school, and several patches of family houses, which as a whole, form a rather rural context.

The children's activities vary through the height of the building: in the lower part, there is a bed section, the quietest place, and the floor above houses the playroom. Here the children have the opportunity to go outside to the terrace and the side galleries which continue behind the facade of the house. Additionally they can reach the main outdoor play terrace situated above the dining room. The whole building is in fact, one big jungle. The top floor has the highest clear height and serves as a classroom. The skylights bring natural light into these areas and also to the dining room on the ground floor.

The building is sized for two departments of 25 children, an office for 4 educators, an office for the nursery manager and farmer, a dining room for 30 children and 4 adults. The design of the functional area of the kindergarten is optimal: food preparation, staff cloakrooms, cleaning room, technical space, and storage are all housed under the same roof.This concept of transparency enhances the whole mass and creates a sense of security. The outer facade of the house is a soft veil that embraces all the inner world of the kindergarten. The house does not need a fence. The outer shell blends the two slim volumes of the two compartments, which are connected in the back by common and functional areas. Thus, this connection turns the inner atrium into a sheltered and pleasant space.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels