Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Entrance of the Grisons Parliament by Valerio Olgiati
Zuzanna Gasior
Sep 6, 2021

The design of the new concrete entrance to the Grisons parliament building by Valerio Olgiati provides the building itself and the institution it houses with a suitable identity and a sumptuous, refined character.

The idea is to allow all visitors with or without disabilities to access the building in a comfortable way. The stony part of the new building is made of white, monolithic, in situ concrete, while the railing is made of massive bronze. The white concrete is composed of white cement, white sand, and gray gravel from the local area. The walking surfaces have been sanded down and roughened. From the square on the south side, a ramp leads to the pre-existing entrance door.

The proportions of the base and the room height are classically monumental and imbue the entrance with a public and festive character. The roof stretches out over the ramp and has a width of 18 meters, an area of 70 square meters, and a weight of 90 tons. This heavy element is only supported by a thin pillar and by a “hanging column”. The impression of heaviness lends the space under the roof a sense of interiority and protection. The simultaneity of exposed and hidden forces results in a somewhat unreal character.

Entrance to the Grisons Parliament building The “hanging column” stands next to the entrance door and leads the visitor inside the building. Slightly rotated out of the surrounding geometry, it stands on the highest point of the base and seems to continue rotating. It playfully balances the apparently weightless roof, as if gravity did not exist.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
September 6, 2021

The design of the new concrete entrance to the Grisons parliament building by Valerio Olgiati provides the building itself and the institution it houses with a suitable identity and a sumptuous, refined character.

The idea is to allow all visitors with or without disabilities to access the building in a comfortable way. The stony part of the new building is made of white, monolithic, in situ concrete, while the railing is made of massive bronze. The white concrete is composed of white cement, white sand, and gray gravel from the local area. The walking surfaces have been sanded down and roughened. From the square on the south side, a ramp leads to the pre-existing entrance door.

The proportions of the base and the room height are classically monumental and imbue the entrance with a public and festive character. The roof stretches out over the ramp and has a width of 18 meters, an area of 70 square meters, and a weight of 90 tons. This heavy element is only supported by a thin pillar and by a “hanging column”. The impression of heaviness lends the space under the roof a sense of interiority and protection. The simultaneity of exposed and hidden forces results in a somewhat unreal character.

Entrance to the Grisons Parliament building The “hanging column” stands next to the entrance door and leads the visitor inside the building. Slightly rotated out of the surrounding geometry, it stands on the highest point of the base and seems to continue rotating. It playfully balances the apparently weightless roof, as if gravity did not exist.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels