Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Edition
Barcelona Guide
under the patronage of
Apartment
under the patronage of
Zuzanna Gasior
Dec 2, 2022

Jaime Prous Architects renovated an apartment in an old building from a Barcelona townhouse to create minimalist vision of ‘Flat in Eixample’.

The premise for this flat was to move away from stereotypes and create an austere and cosmopolitan space for a contemporary dandy. The structure of corridors organizes the space in strips of program that cross diagonally towards the views to the block garden oriented to the west. It is sought that the light crosses all the space, for that reason a single support is made of a stainless-steel pillar and a marble striated column, present next to the light at the moment of entering.

The project questions the traditional functioning of the Eixample housing model challenging local regulations. Thus, new formulas are sought to colonize the space, in this case: the gallery. It is occupied by the kitchen: a monolith in steel of futuristic aspect, and at the same time a control center where all the technology of the house is concentrated. At sunset, a motorized fabric blind filters the sunlight, coloring the interior in orange. The nostalgic atmosphere places us in a future that has not yet arrived.

Words provided by Jaime Prous Architects

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Dec 2, 2022

Jaime Prous Architects renovated an apartment in an old building from a Barcelona townhouse to create minimalist vision of ‘Flat in Eixample’.

The premise for this flat was to move away from stereotypes and create an austere and cosmopolitan space for a contemporary dandy. The structure of corridors organizes the space in strips of program that cross diagonally towards the views to the block garden oriented to the west. It is sought that the light crosses all the space, for that reason a single support is made of a stainless-steel pillar and a marble striated column, present next to the light at the moment of entering.

The project questions the traditional functioning of the Eixample housing model challenging local regulations. Thus, new formulas are sought to colonize the space, in this case: the gallery. It is occupied by the kitchen: a monolith in steel of futuristic aspect, and at the same time a control center where all the technology of the house is concentrated. At sunset, a motorized fabric blind filters the sunlight, coloring the interior in orange. The nostalgic atmosphere places us in a future that has not yet arrived.

Words provided by Jaime Prous Architects

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels