Join Early Access
Be the first to know about our new curated channels and new platform functionalities updates.

Enter your email address to be added to the list. We'll email you very soon.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Become a Member
Join Free
Log in to your account
Log in
By creating an account, you agree Term & Conditions and accept our Policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Don't have an account? Register now.
Corner House by 31/44 Architects
Alexander Zaxarov
Nov 27, 2019

31/44 Architects shows how London's 19th-century townhouses can be brought into the 21st century, with this three-home development in Peckham.

Sited prominently on a street corner beyond the established building-line and attached to an existing Victorian terrace within a cohesive street pattern, the new house does not declare its presence too boldly, but reveals itself slowly. Some might not notice it; those that do will recognise that it is entirely new and not part of the original building fabric.

It connects with the familiar and established qualities of the surroundings. Under careful inspection and through the detailed design, however, it establishes a quiet, subversive distance. The cornice line is continued across the new dwelling but broken and stepped – both associating the two and providing clear articulation. The more sparse version of the elaborated entrance ways on the existing terrace appears conventional until you note that the new dwelling is entered at the lower level, the upper ground ‘door’ has become a window, and the canopy sheltering the door beneath appears – out of the corner of the eye – as part of the stair. Each small move reinforces the sense of a quietly subversive building to the casual passer-by.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
November 27, 2019

31/44 Architects shows how London's 19th-century townhouses can be brought into the 21st century, with this three-home development in Peckham.

Sited prominently on a street corner beyond the established building-line and attached to an existing Victorian terrace within a cohesive street pattern, the new house does not declare its presence too boldly, but reveals itself slowly. Some might not notice it; those that do will recognise that it is entirely new and not part of the original building fabric.

It connects with the familiar and established qualities of the surroundings. Under careful inspection and through the detailed design, however, it establishes a quiet, subversive distance. The cornice line is continued across the new dwelling but broken and stepped – both associating the two and providing clear articulation. The more sparse version of the elaborated entrance ways on the existing terrace appears conventional until you note that the new dwelling is entered at the lower level, the upper ground ‘door’ has become a window, and the canopy sheltering the door beneath appears – out of the corner of the eye – as part of the stair. Each small move reinforces the sense of a quietly subversive building to the casual passer-by.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing Channels
Feed your curiosity and make better sense of the world through carefully-curated channels that matter to you.
Discover the most inspiring stories, people and ideas through channels you love.
Get Early AccessExplore channels
Daily human-curation.
Weekly roundups.

Worlds-class sources.

Meaningful ideas.
No ads, no personal data.
Coronavirus
DwellWell
climax logo thisispaper
DwellWell
Lifespan
>nocode<
+ 3 more
Thisispaper Shop
Honest.
Handmade.
Future.
Visit Shop