Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Feb 3, 2021

Embedded right into the foothills of Sierra Morena in Spain, ‘Casa Tierra’ designed by UMMO Estudio is carved right into the sloping strata of limestone.

The Cuevas del Pino estate sits in the foothills of Sierra Morena, in calcarenite stone terrain arranged in slightly sloping strata that gives rise to various geological formations native to the area, among which are the caves that traditionally have been used for farming and livestock.

Historically, the product of these hollows in the rock emerged when livestock watchmen used them as small shelters. Today they have been rehabilitated to form rural housing and accommodate new countryside activities.

Both the pre-existing walls and the rock itself enclosed and defined an area of great spatial and material wealth, and for this reason, we decided to focus the intervention toward a fluid and continuous dialogue between those pre-existing conditions and the new architecture, always from a respectful position seeking proximity rather than direct contact.

Within this dialogue we have created a new spatial experience that manages to value the tectonic nature of the area through the use of new architectural elements: clean and quiet volumes, bright and ample spaces, use of stone materials for the flooring, such as concrete or marble, glass openings to the south to conjure natural light and handcrafted wooden furniture to give warmth to the cave house.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
February 3, 2021

Embedded right into the foothills of Sierra Morena in Spain, ‘Casa Tierra’ designed by UMMO Estudio is carved right into the sloping strata of limestone.

The Cuevas del Pino estate sits in the foothills of Sierra Morena, in calcarenite stone terrain arranged in slightly sloping strata that gives rise to various geological formations native to the area, among which are the caves that traditionally have been used for farming and livestock.

Historically, the product of these hollows in the rock emerged when livestock watchmen used them as small shelters. Today they have been rehabilitated to form rural housing and accommodate new countryside activities.

Both the pre-existing walls and the rock itself enclosed and defined an area of great spatial and material wealth, and for this reason, we decided to focus the intervention toward a fluid and continuous dialogue between those pre-existing conditions and the new architecture, always from a respectful position seeking proximity rather than direct contact.

Within this dialogue we have created a new spatial experience that manages to value the tectonic nature of the area through the use of new architectural elements: clean and quiet volumes, bright and ample spaces, use of stone materials for the flooring, such as concrete or marble, glass openings to the south to conjure natural light and handcrafted wooden furniture to give warmth to the cave house.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels