Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Apr 27, 2021


The Caravalho Araújo has recently completed this formwork concrete residence in a densely wooded area next to the Caniçada reservoir, in Vieira do Minho.

In outer space, the intervention was minimized in order to preserve the density of the vegetation, ensuring the feeling of protection provided by the natural surroundings of the land.

The volumetry of the existing building was the starting point for the definition of a new building that consists of three floors and where a traditional single-family housing program is distributed. The most intimate program is located on the highest floor, while the social program is spread over the remaining two.

On the lower floor, the house “opens up” to the site, as an invitation to enjoy the surrounding nature. But it is on the middle floor that the house takes on greater expression through two large openings in opposite facades – one ensures the entrance to the house and the other “frames” the landscape facing the reservoir. Together, they ensure a greater sense of continuity between the exterior and the interior and the visual permeability between the arrival path – through the densely wooded hillside – and the Caniçada reservoir.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
April 27, 2021


The Caravalho Araújo has recently completed this formwork concrete residence in a densely wooded area next to the Caniçada reservoir, in Vieira do Minho.

In outer space, the intervention was minimized in order to preserve the density of the vegetation, ensuring the feeling of protection provided by the natural surroundings of the land.

The volumetry of the existing building was the starting point for the definition of a new building that consists of three floors and where a traditional single-family housing program is distributed. The most intimate program is located on the highest floor, while the social program is spread over the remaining two.

On the lower floor, the house “opens up” to the site, as an invitation to enjoy the surrounding nature. But it is on the middle floor that the house takes on greater expression through two large openings in opposite facades – one ensures the entrance to the house and the other “frames” the landscape facing the reservoir. Together, they ensure a greater sense of continuity between the exterior and the interior and the visual permeability between the arrival path – through the densely wooded hillside – and the Caniçada reservoir.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels