Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Casa Cieneguita by Max von Werz & Ted Wolter
Edition
Mexico
under the patronage of
Family House
under the patronage of
Zuzanna Gasior
Aug 22, 2022

Casa Cieneguita by architect Max von Werz and interior designer Ted Wolter entails the transformation of a modest adobe brick structure in the Mexican countryside into a future private home for a furniture and art dealer.

The project follows the philosophy that obsolete building stock should be considered a valuable resource to be continuously repaired, retrofitted, and upgraded.  In order for the shift to adaptive reuse to be scalable and have a significant measurable impact on our environment, we need to target not only monuments with historic or artistic significance but also ordinary everyday buildings.

The project is made up of rooms linked together without corridors. Doors set enfilade and connecting from room to room create striking views that cut across the house. An Orangerie or winter garden running the length of the house buffers the interior spaced from the strong mid-day sun and protects users from the occasionally strong winds. A central patio contains a stair winding up to the roof garden that benefits from panoramic views of the surrounding mountains.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Aug 22, 2022

Casa Cieneguita by architect Max von Werz and interior designer Ted Wolter entails the transformation of a modest adobe brick structure in the Mexican countryside into a future private home for a furniture and art dealer.

The project follows the philosophy that obsolete building stock should be considered a valuable resource to be continuously repaired, retrofitted, and upgraded.  In order for the shift to adaptive reuse to be scalable and have a significant measurable impact on our environment, we need to target not only monuments with historic or artistic significance but also ordinary everyday buildings.

The project is made up of rooms linked together without corridors. Doors set enfilade and connecting from room to room create striking views that cut across the house. An Orangerie or winter garden running the length of the house buffers the interior spaced from the strong mid-day sun and protects users from the occasionally strong winds. A central patio contains a stair winding up to the roof garden that benefits from panoramic views of the surrounding mountains.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels