Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Aug 9, 2021

The Vector Architects with a barrel-shaped extension have given the Captain’s House a new look.

The damp and erosive nature of the seaside caused the unsafety of the existing structure and caused large-area water leakage during over 20 years of usage. It has become the main design issue to be solved. Furthermore, the captain hopes to add a third floor to the existing structure which could accommodate the new lifestyle of the family.

The intervention of the new concrete wall allows us to re-manipulate the layout to some extent. Both of the original bathrooms on the first floor and the second floor are moved from the sea-viewing side to the side close to the neighbor, so that the living room, dining room, and master bedroom get not only better view but also more natural light and fresh air.

Likewise, the locations and forms of openings are carefully re-examined. The new concrete window frame sticks out from the outside wall, which prevents excessive rainwater from penetrating the interior.

The architects decided to follow the vault shape as a structural form for the third floor. It reduces the possibility of water leakage to a minimum. Vault is directional. It connects two sides of the sea with dramatically different characters: one being the serene sea whereas the other one being the noisy port.

Under the vault, a large multifunctional space has been created where the texture of the fine formwork can clearly be seen on the rough exposed-concrete walls, thus becoming a design element in itself. As needed, this space can be used as accommodation for guests, a fitness area or a house chapel.

The transverse ends of the house on the upper level have been done in glass bricks through which diffused light falls into the house during the day and out of it in the evening. To the south, the concrete construction opens up in the form of a ceiling-height, glazed hatchway; this allows an unobstructed view over the neighboring buildings.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
August 9, 2021

The Vector Architects with a barrel-shaped extension have given the Captain’s House a new look.

The damp and erosive nature of the seaside caused the unsafety of the existing structure and caused large-area water leakage during over 20 years of usage. It has become the main design issue to be solved. Furthermore, the captain hopes to add a third floor to the existing structure which could accommodate the new lifestyle of the family.

The intervention of the new concrete wall allows us to re-manipulate the layout to some extent. Both of the original bathrooms on the first floor and the second floor are moved from the sea-viewing side to the side close to the neighbor, so that the living room, dining room, and master bedroom get not only better view but also more natural light and fresh air.

Likewise, the locations and forms of openings are carefully re-examined. The new concrete window frame sticks out from the outside wall, which prevents excessive rainwater from penetrating the interior.

The architects decided to follow the vault shape as a structural form for the third floor. It reduces the possibility of water leakage to a minimum. Vault is directional. It connects two sides of the sea with dramatically different characters: one being the serene sea whereas the other one being the noisy port.

Under the vault, a large multifunctional space has been created where the texture of the fine formwork can clearly be seen on the rough exposed-concrete walls, thus becoming a design element in itself. As needed, this space can be used as accommodation for guests, a fitness area or a house chapel.

The transverse ends of the house on the upper level have been done in glass bricks through which diffused light falls into the house during the day and out of it in the evening. To the south, the concrete construction opens up in the form of a ceiling-height, glazed hatchway; this allows an unobstructed view over the neighboring buildings.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels