Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Waterside Buddist Shrine by ARCHSTUDIO
Edition
Sacral Journey
under the patronage of
China
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Nov 5, 2020

Located within a forest by the riverside in Hebei, China, this buddhist shrine has been developed by ARCHSTUDIO as a place for meditation and contemplation.

The building is located in the forest by the riverside. Along the river, there is a mound, behind which is a great stretch of open field and sporadic vegetable greenhouses. The design started from the connection between the building and nature, adopts the method of earthing to hide the building under the earth mound while presenting the divine temperament of nature with flowing interior space. A place with power of perception where trees, water, Buddha and human coexist is thus created.

Five separated and continuous spaces are created within the building by two axis, among which one is north-south going and another one goes along the river. The five “branches” represent five spaces of different functions: entrance, Buddhist meditation room, tea room, living room and bathroom, which form a strolling-style experience together.

Pine wood was used for the concrete formwork, allowing the wood’s natural grain and vertical textures to appear on the resulting interior surfaces. Finally, custom-made built-in-furniture is built with wood strips, with a grey wood grain which is a little different from the concrete walls.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
November 5, 2020

Located within a forest by the riverside in Hebei, China, this buddhist shrine has been developed by ARCHSTUDIO as a place for meditation and contemplation.

The building is located in the forest by the riverside. Along the river, there is a mound, behind which is a great stretch of open field and sporadic vegetable greenhouses. The design started from the connection between the building and nature, adopts the method of earthing to hide the building under the earth mound while presenting the divine temperament of nature with flowing interior space. A place with power of perception where trees, water, Buddha and human coexist is thus created.

Five separated and continuous spaces are created within the building by two axis, among which one is north-south going and another one goes along the river. The five “branches” represent five spaces of different functions: entrance, Buddhist meditation room, tea room, living room and bathroom, which form a strolling-style experience together.

Pine wood was used for the concrete formwork, allowing the wood’s natural grain and vertical textures to appear on the resulting interior surfaces. Finally, custom-made built-in-furniture is built with wood strips, with a grey wood grain which is a little different from the concrete walls.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels