Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Mar
11
Campus de Belval by Inessa Hansch Architecte
Alexander Zaxarov
Mar 11, 2021

Built on a former industrial site of Esch-sur-Alzette, the campus of the University of Luxemburg Faculty of Sciences designed by Inessa Hansch Architecte is laid out over the remains of the old steelworks, dominated by its blast furnaces.

Existing facilities are characterized by the minerality of their public spaces which are not very inviting for outdoor activities. The site is approached three-dimensionally in response to the monumental scale of the industrial buildings of the former smelter, the density of the campus and the requirements of the program. Usable structures serving as a belvedere are placed on three sides of the site. Their placement and openness, frame the entrances and encourage pedestrian cross traffic.

The powerful relations and locations of these public belvedere-supporting aedicules concentrate and distribute campus activities and flows. They also provide public spaces made available up above, their height corresponding to the concrete platforms of the blast furnaces, raised to 12 meters.

Belvederes, footbridges, arcades, stairs, and alcoves offer a broad range of situations for experiencing the interiors of these structures. Exposed to the climate, lengthwise they create empty, semi-open mezzanine spaces of diverse qualities and uses.

Their metal frameworks are built with square-section poles lacquered white forming modules 3.60 m x 3.60 m x 3 meters in height. The generous yet easily identifiable dimension creates a double relationship to scale: the one of the human body and the one of an inhabitable room. The concrete flooring is an expression the solid materiality of the artificial ground levels and the resin filler elements, lacquered steel guardrail, and stainless steel mesh transform each unit into a qualified and inhabitable space while leaving the stroller out of doors.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
March 11, 2021

Built on a former industrial site of Esch-sur-Alzette, the campus of the University of Luxemburg Faculty of Sciences designed by Inessa Hansch Architecte is laid out over the remains of the old steelworks, dominated by its blast furnaces.

Existing facilities are characterized by the minerality of their public spaces which are not very inviting for outdoor activities. The site is approached three-dimensionally in response to the monumental scale of the industrial buildings of the former smelter, the density of the campus and the requirements of the program. Usable structures serving as a belvedere are placed on three sides of the site. Their placement and openness, frame the entrances and encourage pedestrian cross traffic.

The powerful relations and locations of these public belvedere-supporting aedicules concentrate and distribute campus activities and flows. They also provide public spaces made available up above, their height corresponding to the concrete platforms of the blast furnaces, raised to 12 meters.

Belvederes, footbridges, arcades, stairs, and alcoves offer a broad range of situations for experiencing the interiors of these structures. Exposed to the climate, lengthwise they create empty, semi-open mezzanine spaces of diverse qualities and uses.

Their metal frameworks are built with square-section poles lacquered white forming modules 3.60 m x 3.60 m x 3 meters in height. The generous yet easily identifiable dimension creates a double relationship to scale: the one of the human body and the one of an inhabitable room. The concrete flooring is an expression the solid materiality of the artificial ground levels and the resin filler elements, lacquered steel guardrail, and stainless steel mesh transform each unit into a qualified and inhabitable space while leaving the stroller out of doors.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels