Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Apr 19, 2021

‘Art Barn’, a storage, archive and gallery facility for artist Peter Randall-Page’s work in Devon is a finely crafted case of architectural reuse by his son Thomas Randall-Page.

Peter Randall-Page purchased the barn in 2011 and commissioned his son Thomas's studio to oversee its conversion into a storage space and archive for his work, which includes stone sculptures, drawings and prints inspired by the geometric forms found in nature. The building, named Art Barn, is located in the countryside on the edge of the Dartmoor National Park. The project brief called for the barn's appearance to remain largely unchanged and for its new functions to be accommodated within the existing envelope.

A series of industrial scale shutters in cedar and galvanised steel playfully fold and slide, revealing a complex, multi-layered space within a mute and unassuming exterior. Inside the vast day-lit gallery, a freestanding ‘creature’ stands on stone hooves. Known as the ‘Winter Studio’ this room-within-a-room is the project’s nerve centre. It is wrapped in a dark cork and warmed by a wood-burning stove. Beyond its door, a balcony offers long views out through the tree canopy and across the valley. As the building is re-shuttered on departure, the balcony folds back flat, effortlessly becoming part of the wall again.

No items found.
No items found.
April 19, 2021

‘Art Barn’, a storage, archive and gallery facility for artist Peter Randall-Page’s work in Devon is a finely crafted case of architectural reuse by his son Thomas Randall-Page.

Peter Randall-Page purchased the barn in 2011 and commissioned his son Thomas's studio to oversee its conversion into a storage space and archive for his work, which includes stone sculptures, drawings and prints inspired by the geometric forms found in nature. The building, named Art Barn, is located in the countryside on the edge of the Dartmoor National Park. The project brief called for the barn's appearance to remain largely unchanged and for its new functions to be accommodated within the existing envelope.

A series of industrial scale shutters in cedar and galvanised steel playfully fold and slide, revealing a complex, multi-layered space within a mute and unassuming exterior. Inside the vast day-lit gallery, a freestanding ‘creature’ stands on stone hooves. Known as the ‘Winter Studio’ this room-within-a-room is the project’s nerve centre. It is wrapped in a dark cork and warmed by a wood-burning stove. Beyond its door, a balcony offers long views out through the tree canopy and across the valley. As the building is re-shuttered on departure, the balcony folds back flat, effortlessly becoming part of the wall again.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels