Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Jun 18, 2021

9 Vault House is a minimal home located in Villanueva de la Serena, Spain, designed by José María Sánchez García

There is a structural asymmetry between the ground floor —defined as a grid of rooms with arched vaults and bearer walls— and the open plan first floor with its pillars and intermediate supports. The project inverts this structural order due to the functional requirements, allowing a new spatial and programmatic arrangement. Two T-beams relieve the space of the need for intermediate supports, permitting the creation of a new open plan ground floor.

The combination of brick arches and concrete beams generates a spatial grid of successive beams and vaults that span a highly complex space. Functional logic dictates the maintenance of the division of the first two rooms —garage and guest room— on the Calle Carrera side. The living room becomes a diaphanous space that opens horizontally onto the interior garden, protected vertically by the structural cross and the six groin vaults. While the floor plan generates a continuous space, these vaulted ceilings create partitions within it.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Jun 18, 2021

9 Vault House is a minimal home located in Villanueva de la Serena, Spain, designed by José María Sánchez García

There is a structural asymmetry between the ground floor —defined as a grid of rooms with arched vaults and bearer walls— and the open plan first floor with its pillars and intermediate supports. The project inverts this structural order due to the functional requirements, allowing a new spatial and programmatic arrangement. Two T-beams relieve the space of the need for intermediate supports, permitting the creation of a new open plan ground floor.

The combination of brick arches and concrete beams generates a spatial grid of successive beams and vaults that span a highly complex space. Functional logic dictates the maintenance of the division of the first two rooms —garage and guest room— on the Calle Carrera side. The living room becomes a diaphanous space that opens horizontally onto the interior garden, protected vertically by the structural cross and the six groin vaults. While the floor plan generates a continuous space, these vaulted ceilings create partitions within it.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels