Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Dec 2, 2020

The intervention by dieterdietz.org immerses itself in an evocative context of a 200-year-old Chestnut tree and a very tall Sycamore in the midst of the vineyards of Chigny, Switzerland, that hide a cluster of carefully proportioned houses dating from the 19th Century, which are perfectly integrated into the landscape.

The view opens towards the Lake of Geneva and the French Alps, with the impressive Mont Blanc blurring against the sky: a perfect setting for a very unique project. The client requested a design which fostered the coexistence of shared and individual living spaces to provide an opportunity to live independently within a community of friends and their families.

The project follows the prevailing characteristics of this rural site, where solitary volumes in conglomerates provide space and shelter for everyday activities. By adding a house and following the typology of a barn, a further gravitational mass has been added to the interplay of volumes among the trees. The garden remains the locus of identity, where the refurbished Pressoir (press-house) and the new Grange (barn) articulate an interstitial court in the uninterrupted landscape. Chestnuts will fall close to a new roof, built entirely of nano-film coated solar-cells that provide energy for the new and the refurbished houses.

The layout of each house is structured around a generous-sized room that serves as a social hub for the people living in both houses. Thus, the two houses can be inhabited as one common place. Likewise, each house can be individually occupied, as both Grange and Pressoir are suited as work-and-living environments with a plan that plays on interstitial thresholds of voids, doors, curtains and sliding panels that gradually negotiate between public and private spheres. In their construction principles, the houses rely on a basic palette of materials, which accentuates their genetic similarities and differences. The press-house is fully refurbished while maintaining its original structure, walls and carpentry. Now exposed and with visible signs of age, these structural elements tell the story of the building. New openings follow the proportions of existing ones, literally being drawn around the facades.

From the inside out, the two buildings orient themselves towards the Lemanic landscape, opening views onto the vineyards and the surrounding orchard. Over time, they will be fully shaded by trees and growing plants and flowers that climb between the roofs, and reflect the blossoming fusion between housing development and nature.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
December 2, 2020

The intervention by dieterdietz.org immerses itself in an evocative context of a 200-year-old Chestnut tree and a very tall Sycamore in the midst of the vineyards of Chigny, Switzerland, that hide a cluster of carefully proportioned houses dating from the 19th Century, which are perfectly integrated into the landscape.

The view opens towards the Lake of Geneva and the French Alps, with the impressive Mont Blanc blurring against the sky: a perfect setting for a very unique project. The client requested a design which fostered the coexistence of shared and individual living spaces to provide an opportunity to live independently within a community of friends and their families.

The project follows the prevailing characteristics of this rural site, where solitary volumes in conglomerates provide space and shelter for everyday activities. By adding a house and following the typology of a barn, a further gravitational mass has been added to the interplay of volumes among the trees. The garden remains the locus of identity, where the refurbished Pressoir (press-house) and the new Grange (barn) articulate an interstitial court in the uninterrupted landscape. Chestnuts will fall close to a new roof, built entirely of nano-film coated solar-cells that provide energy for the new and the refurbished houses.

The layout of each house is structured around a generous-sized room that serves as a social hub for the people living in both houses. Thus, the two houses can be inhabited as one common place. Likewise, each house can be individually occupied, as both Grange and Pressoir are suited as work-and-living environments with a plan that plays on interstitial thresholds of voids, doors, curtains and sliding panels that gradually negotiate between public and private spheres. In their construction principles, the houses rely on a basic palette of materials, which accentuates their genetic similarities and differences. The press-house is fully refurbished while maintaining its original structure, walls and carpentry. Now exposed and with visible signs of age, these structural elements tell the story of the building. New openings follow the proportions of existing ones, literally being drawn around the facades.

From the inside out, the two buildings orient themselves towards the Lemanic landscape, opening views onto the vineyards and the surrounding orchard. Over time, they will be fully shaded by trees and growing plants and flowers that climb between the roofs, and reflect the blossoming fusion between housing development and nature.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels