Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Jan
20
White Temple in Kyoto by Takashi Yamaguchi
Edition
Sacral Journey
under the patronage of
Japan
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Jan 20, 2021

The White Temple is a minimalistic sacred space designed by Takashi Yamaguchi is located to the northwest of Kyoto in Japan, about two hours from the city centre.

In Japan, it has been customary to enshrine and pray only for the ancestors of the male line of descent. Even today, the national system of family registration is oriented to the male line. The maternal line may only last 80 years, so one's maternal ancestors eventually fade from memory and never receive memorial services.



This project was born from a recognition of the necessity to give thanks to one's maternal as well as paternal ancestors. The building is a sacred space for honoring maternal ancestors. Buddhist mortuary tablets inscribed with the names of these ancestors are kept here, so that a priest can hold mass for them. Inside the building, architect sets out to create a space that would envelope visitors in a womb-like atmosphere. In such a space, people might be reminded of their maternal blood relations and feel moved to thankfulness for the gift of life.

The light inside the building grows lighter or darker along with the changing brightness of the sky, so that the space seems to breathe. With each change in the intensity of the light, in other words, the space seems to swell or shrink. This swelling and shrinking, which is like the motion inside the womb, envelopes people in a soft way. The space's geometric position and size are fixed, of course, but the apparent size and position of the space changes dramatically along with these changes in the density of light. In this way, the interior space obtains connection with heaven, and this world joins the distant shore.


By day, the building stands forth as a volume, announcing its presence. By night, the building loses its form and subsides into darkness. Only its luminous interior stands forth. 
The exterior and interior call and respond, while drawing the dynamic power of the landform into an intensified presence, and giving fresh clarity to the beautiful mountains and water.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
January 20, 2021

The White Temple is a minimalistic sacred space designed by Takashi Yamaguchi is located to the northwest of Kyoto in Japan, about two hours from the city centre.

In Japan, it has been customary to enshrine and pray only for the ancestors of the male line of descent. Even today, the national system of family registration is oriented to the male line. The maternal line may only last 80 years, so one's maternal ancestors eventually fade from memory and never receive memorial services.



This project was born from a recognition of the necessity to give thanks to one's maternal as well as paternal ancestors. The building is a sacred space for honoring maternal ancestors. Buddhist mortuary tablets inscribed with the names of these ancestors are kept here, so that a priest can hold mass for them. Inside the building, architect sets out to create a space that would envelope visitors in a womb-like atmosphere. In such a space, people might be reminded of their maternal blood relations and feel moved to thankfulness for the gift of life.

The light inside the building grows lighter or darker along with the changing brightness of the sky, so that the space seems to breathe. With each change in the intensity of the light, in other words, the space seems to swell or shrink. This swelling and shrinking, which is like the motion inside the womb, envelopes people in a soft way. The space's geometric position and size are fixed, of course, but the apparent size and position of the space changes dramatically along with these changes in the density of light. In this way, the interior space obtains connection with heaven, and this world joins the distant shore.


By day, the building stands forth as a volume, announcing its presence. By night, the building loses its form and subsides into darkness. Only its luminous interior stands forth. 
The exterior and interior call and respond, while drawing the dynamic power of the landform into an intensified presence, and giving fresh clarity to the beautiful mountains and water.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels