Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
Jul
26
Tverrfjellhytta, Norwegian Wild Reindeer Pavilion by Snøhetta
Alexander Zaxarov
Jul 26, 2020

The rippled timber core of this reindeer observation pavilion by architects Snøhetta mirrors the curves of the surrounding Dovre Mountains in Norway.

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the mountain Snøhetta. The 90 m2 building designed by Snøhetta is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes. A 1.5 km hiking trail leads visitors to this spectacular site overlooking the Dovrefjell mountains.

The Dovrefjell mountain range forms a barrier between the northern and southern parts of Norway. It holds a unique place in Norwegian consciousness through a wide range of tales and myths connected to the mountains, and has a long history of travelers, hunting, mining, and military activities has left its mark on this landscape.

The building design is based on a contrast between ideas - a rigid outer shell and a soft, organic inner core.  The wooden core is shaped like rock or ice that has been eroded by natural forces like wind and running water, and is placed within a rectangular frame of raw steel and glass.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
July 26, 2020

The rippled timber core of this reindeer observation pavilion by architects Snøhetta mirrors the curves of the surrounding Dovre Mountains in Norway.

The Norwegian Wild Reindeer Centre Pavilion is located at Hjerkinn on the outskirts of Dovrefjell National Park, overlooking the mountain Snøhetta. The 90 m2 building designed by Snøhetta is open to the public and serves as an observation pavilion for the Wild Reindeer Foundation educational programmes. A 1.5 km hiking trail leads visitors to this spectacular site overlooking the Dovrefjell mountains.

The Dovrefjell mountain range forms a barrier between the northern and southern parts of Norway. It holds a unique place in Norwegian consciousness through a wide range of tales and myths connected to the mountains, and has a long history of travelers, hunting, mining, and military activities has left its mark on this landscape.

The building design is based on a contrast between ideas - a rigid outer shell and a soft, organic inner core.  The wooden core is shaped like rock or ice that has been eroded by natural forces like wind and running water, and is placed within a rectangular frame of raw steel and glass.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Visit Thisispaper Shop
Spring Sale
30-60% off
Thisispaper Shop
Thisispaper Magazine
A book of stories about thinkers and makers.
Go to Shop