Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Jul 5, 2021

Taizhou Contemporary Art Museum by Atelier Deshaus is situated inside the Shamen Grain Depot Cultural and Creative Park with a concrete rawness and unique historical context. 

Taking advantage of a large area of existing factories and warehouses in the former Soviet Union style within the park, the new project aims at reintegrating and renovating the depot park with appropriate restoration and reservation. 

This art museum project, functioning as the core building of the park, intends to initiate a dialogue with its neighbors, namely other industrial buildings in a greater range within the park, in a certain strategy. Comprising eight exhibition rooms, this project occupies a total construction area of 2,450 sqm.

The floors are half-floor shifted to the adjacent ones to alleviate the sense of steepness when one climbs up while extending the length of the circulation, thus a rich spatial sequence has been established.The exhibition rooms of different levels share a spatial transparency, infiltrating into each other, offering the visitors a step-by-step sense of upward movement during the promenade inside.

The museum tends to form an innovative artistic spatial atmosphere through the comparison between the roughness of the cast-in-situ concrete and the exquisite space formed by the paralleled barrel vault structure. The barrel vault structure implies an integration of inside and outside, while perfectly integrating into itself the lighting system.As for circulation, the lobby (exhibition hall) connecting the square, to which the barrel vault structure directs, marks the prelude of the spatial sequence.

With a helix movement the visitors ascend, layer by layer, in the enclosed structure, and ultimately reach the exhibition room on the top floor, where the prospect of Feng Mountain suddenly bursts through the opening and the orientation of the structure is also in line with the view.

Thus not only a spatial trilogy has been accomplished, but the structure orientation has firmly linked and directed to the landscape.The south façade of the museum was also disposed as a series of slightly concave curve, as if it were the external extension of the inner vault structure, constituting the frontality of the museum towards the square.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
July 5, 2021

Taizhou Contemporary Art Museum by Atelier Deshaus is situated inside the Shamen Grain Depot Cultural and Creative Park with a concrete rawness and unique historical context. 

Taking advantage of a large area of existing factories and warehouses in the former Soviet Union style within the park, the new project aims at reintegrating and renovating the depot park with appropriate restoration and reservation. 

This art museum project, functioning as the core building of the park, intends to initiate a dialogue with its neighbors, namely other industrial buildings in a greater range within the park, in a certain strategy. Comprising eight exhibition rooms, this project occupies a total construction area of 2,450 sqm.

The floors are half-floor shifted to the adjacent ones to alleviate the sense of steepness when one climbs up while extending the length of the circulation, thus a rich spatial sequence has been established.The exhibition rooms of different levels share a spatial transparency, infiltrating into each other, offering the visitors a step-by-step sense of upward movement during the promenade inside.

The museum tends to form an innovative artistic spatial atmosphere through the comparison between the roughness of the cast-in-situ concrete and the exquisite space formed by the paralleled barrel vault structure. The barrel vault structure implies an integration of inside and outside, while perfectly integrating into itself the lighting system.As for circulation, the lobby (exhibition hall) connecting the square, to which the barrel vault structure directs, marks the prelude of the spatial sequence.

With a helix movement the visitors ascend, layer by layer, in the enclosed structure, and ultimately reach the exhibition room on the top floor, where the prospect of Feng Mountain suddenly bursts through the opening and the orientation of the structure is also in line with the view.

Thus not only a spatial trilogy has been accomplished, but the structure orientation has firmly linked and directed to the landscape.The south façade of the museum was also disposed as a series of slightly concave curve, as if it were the external extension of the inner vault structure, constituting the frontality of the museum towards the square.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels