Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Summerhouse Lagnö by Tham & Videgård Arkitekter
Hitoshi Arato
Jul 28, 2021

A row of raw concrete gables give a zig-zagging profile to this summer house by Swedish studio Tham & Videgård Arkitekter on an island in the Stockholm archipelago.

In Situ Cast concrete volumes hearken to a boathouse typology characterized by a span of transverse gabled roofs. The pleated effect creates a sequence of varied room heights and open the possibility for a completely open living area. Despite a relatively shallow room depth, the site’s waterfront views are invited into the white-and-ash interiors with a continuous band of glazing.

Sea and sky additionally enter the space with walls of sliding doors along smaller, north-facing rooms, and operable skylights from smaller pitched ceiling spaces. This is an architecture informed by the material palette of its context, with a weight and color that connects the form to the archipelagic granite bedrock that embraces it.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
July 28, 2021

A row of raw concrete gables give a zig-zagging profile to this summer house by Swedish studio Tham & Videgård Arkitekter on an island in the Stockholm archipelago.

In Situ Cast concrete volumes hearken to a boathouse typology characterized by a span of transverse gabled roofs. The pleated effect creates a sequence of varied room heights and open the possibility for a completely open living area. Despite a relatively shallow room depth, the site’s waterfront views are invited into the white-and-ash interiors with a continuous band of glazing.

Sea and sky additionally enter the space with walls of sliding doors along smaller, north-facing rooms, and operable skylights from smaller pitched ceiling spaces. This is an architecture informed by the material palette of its context, with a weight and color that connects the form to the archipelagic granite bedrock that embraces it.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels