Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Architecture
Jun
9
Sohlbergplassen Viewpoint by Carl-Viggo Hølmebakk
Alexander Zaxarov
Jun 9, 2020

Inspired by a painting by the Norwegian artist Harald Sohlberg, architect Carl-Viggo Hølmebakk created an impressive observation deck.

The dark silhouette of pine trees in the foreground is a significant quality of the painting, framing the almost luminescent winter landscape. Also today the site has a certain dynamic quality, between the densely growing pine trees on the hill side and the distant mountains. This relation became the starting point for the geometry and the structure of the platform.

Several tests were executed by placing a ladder up against the tree trunks, trying to find the best views and interesting spaces between the trees. After the trees and topography were digitally registered, the form of the platform could be defined precisely in such a way that no trees had to be cut. It was also crucial to find a foundation system that would not destroy any roots. The ground in the area was frost-free at 2.7 meters - any traditional foundation would imply substantial excavation, and cut down of most of the trees.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
June 9, 2020

Inspired by a painting by the Norwegian artist Harald Sohlberg, architect Carl-Viggo Hølmebakk created an impressive observation deck.

The dark silhouette of pine trees in the foreground is a significant quality of the painting, framing the almost luminescent winter landscape. Also today the site has a certain dynamic quality, between the densely growing pine trees on the hill side and the distant mountains. This relation became the starting point for the geometry and the structure of the platform.

Several tests were executed by placing a ladder up against the tree trunks, trying to find the best views and interesting spaces between the trees. After the trees and topography were digitally registered, the form of the platform could be defined precisely in such a way that no trees had to be cut. It was also crucial to find a foundation system that would not destroy any roots. The ground in the area was frost-free at 2.7 meters - any traditional foundation would imply substantial excavation, and cut down of most of the trees.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels
Visit Thisispaper Shop
No items found.
No items found.