Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Mar
12
Six Vaults Pavilion by Gijs Van Vaerenbergh
Edition
Sacral Journey
under the patronage of
Concrete Stories
under the patronage of
Belgium
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Mar 12, 2021

Gijs Van Vaerenbergh has created a poured concrete reception pavilion for the German Military Cemetery in Hooglede featuring six vaults.

Ss the design of Six Vaults pavilion was influenced by classical architecture, the project demonstrates a new interpretation of the classic arch and vault typologies. Six diagonal vaults were cut out of a massive volume of nine by nine by five metres at different angles. This creates a covered space, defined by a complex vault and columns structure of varying shapes and dimensions. The resulting ‘viewing machine’ emphasizes a composition of voids that reveal their bucolic surroundings.

During the design process the architects started with a cube shape and cut away the voids. The resulting shape was then recreated at a large scale in poured concrete.

"This creates a pictorial play of arc in arc that brings to the fore the way the play of light affects the vaults. As such, the pavilion functions as a kind of viewing machine that brings both itself and the environment to the fore." — Gijs Van Vaerenbergh

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
March 12, 2021

Gijs Van Vaerenbergh has created a poured concrete reception pavilion for the German Military Cemetery in Hooglede featuring six vaults.

Ss the design of Six Vaults pavilion was influenced by classical architecture, the project demonstrates a new interpretation of the classic arch and vault typologies. Six diagonal vaults were cut out of a massive volume of nine by nine by five metres at different angles. This creates a covered space, defined by a complex vault and columns structure of varying shapes and dimensions. The resulting ‘viewing machine’ emphasizes a composition of voids that reveal their bucolic surroundings.

During the design process the architects started with a cube shape and cut away the voids. The resulting shape was then recreated at a large scale in poured concrete.

"This creates a pictorial play of arc in arc that brings to the fore the way the play of light affects the vaults. As such, the pavilion functions as a kind of viewing machine that brings both itself and the environment to the fore." — Gijs Van Vaerenbergh

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels