Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Seamus Kowarzik Studio in Berlin
Edition
Berlin Guide
under the patronage of
Atelier
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Feb 15, 2021

Located in a typical Berlin apartment building just off Karl Marx Alle the studio space was converted by Seamus Kowarzik from a vacated upholsterer and a disused bakery.

The layout was configured in a series of small rooms including an industrial oven that was situated at the back of the unit. The circa 200 sq m space over two floors was completely gutted to create two office spaces on the ground floor with storage and a model making area in the basement. The oven measuring 5x3 m in plan and 6 m high was removed creating a new room that houses the meeting room.

To contrast the heaviness of the thick existing masonry walls a timber box was inserted into the main office space where the kitchen and bathroom are located. The timber box is clad with 3.8m high birch wood panelling that has a white stain allowing for a subtle colour transition from the off white walls. The desks were specially designed for the space and constructed from solid mahogany providing a visual focal point against the pale walls and timber box. Custom made lights were created to provide various lighting atmospheres for the space.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
February 15, 2021

Located in a typical Berlin apartment building just off Karl Marx Alle the studio space was converted by Seamus Kowarzik from a vacated upholsterer and a disused bakery.

The layout was configured in a series of small rooms including an industrial oven that was situated at the back of the unit. The circa 200 sq m space over two floors was completely gutted to create two office spaces on the ground floor with storage and a model making area in the basement. The oven measuring 5x3 m in plan and 6 m high was removed creating a new room that houses the meeting room.

To contrast the heaviness of the thick existing masonry walls a timber box was inserted into the main office space where the kitchen and bathroom are located. The timber box is clad with 3.8m high birch wood panelling that has a white stain allowing for a subtle colour transition from the off white walls. The desks were specially designed for the space and constructed from solid mahogany providing a visual focal point against the pale walls and timber box. Custom made lights were created to provide various lighting atmospheres for the space.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels