Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Aug 15, 2023

Nestled within the Norwegian landscape, Saltviga House stands as a testament to the harmonious interplay of architecture and nature. Crafted by Kolman Boye Architects, this residence is a reflection of innovative design thinking and a commitment to sustainability.

Positioned within a specific landscape, Saltviga House gracefully navigates the rugged terrain it's perched upon. Crafted to harmonize with its natural surroundings, the dwelling comprises three distinct volumes that span across five different levels.The exterior façade, clad in oak, resonates with the rocks and trees, destined to evolve into a silvery-grey hue, blending seamlessly with the environment. Internally, Douglas cladding provides a gentle contrast, lending a touch of warmth to the interior spaces.

Dinesen materials, both as traditional floors and intriguing scraps, took center stage in the creation of this remarkable dwelling. What started as off-cuts from made-to-measure floors evolved into a bold idea – constructing an entire building using these reclaimed materials. The result is not just visually striking but also environmentally conscious, breathing new life into materials that might have otherwise gone up in smoke as firewood.

The architectural journey of Saltviga House began with meticulous research and experimentation. The architects delved into sorting and classifying these reclaimed pieces, considering size, quantity, and quality. Multiple 1:1 mock-ups were created to explore stacking, layering, and the technical and experiential aspects. The unconventional use of sawn timber planks presented challenges that required a delicate balance of traditional knowledge and process innovation.

The assembly of the timber elements was a collective effort, drawing upon the expertise of carpenters, joiners, and suppliers. Over 12,000 oak off-cuts were transformed at the carpentry stage, minimizing waste and prepping them for their new purpose. On-site, these oak pieces were meticulously assembled, each requiring precision and over 20,000 stainless steel screws for secure attachment.

Inside, the architectural decisions unfold in harmony with the landscape. Varying volumes and ceiling heights create distinct zones while maintaining a sense of unity. The central hallway offers panoramic views through the house, connecting different levels and inviting the outdoors inside.

No items found.
Join +
We love less
but there is more.
Become a Thisispaper+ member today to unlock full access to our magazine, advanced tools, and support our work.
Join Thisispaper+
No items found.
Zuzanna Gasior
Aug 15, 2023

Nestled within the Norwegian landscape, Saltviga House stands as a testament to the harmonious interplay of architecture and nature. Crafted by Kolman Boye Architects, this residence is a reflection of innovative design thinking and a commitment to sustainability.

Positioned within a specific landscape, Saltviga House gracefully navigates the rugged terrain it's perched upon. Crafted to harmonize with its natural surroundings, the dwelling comprises three distinct volumes that span across five different levels.The exterior façade, clad in oak, resonates with the rocks and trees, destined to evolve into a silvery-grey hue, blending seamlessly with the environment. Internally, Douglas cladding provides a gentle contrast, lending a touch of warmth to the interior spaces.

Dinesen materials, both as traditional floors and intriguing scraps, took center stage in the creation of this remarkable dwelling. What started as off-cuts from made-to-measure floors evolved into a bold idea – constructing an entire building using these reclaimed materials. The result is not just visually striking but also environmentally conscious, breathing new life into materials that might have otherwise gone up in smoke as firewood.

The architectural journey of Saltviga House began with meticulous research and experimentation. The architects delved into sorting and classifying these reclaimed pieces, considering size, quantity, and quality. Multiple 1:1 mock-ups were created to explore stacking, layering, and the technical and experiential aspects. The unconventional use of sawn timber planks presented challenges that required a delicate balance of traditional knowledge and process innovation.

The assembly of the timber elements was a collective effort, drawing upon the expertise of carpenters, joiners, and suppliers. Over 12,000 oak off-cuts were transformed at the carpentry stage, minimizing waste and prepping them for their new purpose. On-site, these oak pieces were meticulously assembled, each requiring precision and over 20,000 stainless steel screws for secure attachment.

Inside, the architectural decisions unfold in harmony with the landscape. Varying volumes and ceiling heights create distinct zones while maintaining a sense of unity. The central hallway offers panoramic views through the house, connecting different levels and inviting the outdoors inside.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Thisispaper Shop
Shop Now
Thisispaper+Travel Guides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated travel guides.
Explore all GuidesExplore channels