Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Recovery of Merola’s Tower by Carles Enrich Studio
Jun 30, 2021

Carles Enrich Studio completed the recovering wooden structure in order to protect the last remaining parts of Merola’s Castle Tower.

 In the south of the municipality of Puig-Reig stand the remains of the heritage site of the castle of Merola, dated from the late thirteenth century. Due to the documented earth tremors that shook Catalonia in the 1500s, only one of the faces of the defense tower, originally with a rectangular plant of 5 x 3,8 m and 14,8 m height, is still standing. The detachment of part of its coronation in 2016 put Puig-reig Town Council on alert. The high risk of collapse, with the subsequent loss of the monument, called for an intervention to guarantee the preservation of the remains and the recovery of the building for the village as an attraction for visitors.

Two basic lines of intervention were adopted to meet these aims: the consolidation of the surviving remains and the reinforcement of the medieval structure. The reinforcement takes the form of a timber structure comprising 18 sections of a 14-cm square that follow the original perimeter of the stone wall. Like a scaffolding, it structurally stabilizes the pre-existing construction, recovers the original volume and restores its function in the territory as a lookout and defense point. The new structure resolves the functional reinforcement conditions and establishes a dialogue with the pre-existing stone wall, evidencing the intervention with respect to the original construction.

The missing foundation is recovered with lime concrete and the two structures are tied using wooden profiles anchored to the stone canvas at 14 points. The insertion of a stairway inside the structure provides access to the three original levels of circulation and facilitates the future maintenance of the monument. The ascent to the upper level of the tower recovers a point of view that had been inaccessible since the fifteenth century. Finally, the stones found in the archaeological excavation are reused to delimit the intervention and show the original demolition material.

No items found.
No items found.
June 30, 2021

Carles Enrich Studio completed the recovering wooden structure in order to protect the last remaining parts of Merola’s Castle Tower.

 In the south of the municipality of Puig-Reig stand the remains of the heritage site of the castle of Merola, dated from the late thirteenth century. Due to the documented earth tremors that shook Catalonia in the 1500s, only one of the faces of the defense tower, originally with a rectangular plant of 5 x 3,8 m and 14,8 m height, is still standing. The detachment of part of its coronation in 2016 put Puig-reig Town Council on alert. The high risk of collapse, with the subsequent loss of the monument, called for an intervention to guarantee the preservation of the remains and the recovery of the building for the village as an attraction for visitors.

Two basic lines of intervention were adopted to meet these aims: the consolidation of the surviving remains and the reinforcement of the medieval structure. The reinforcement takes the form of a timber structure comprising 18 sections of a 14-cm square that follow the original perimeter of the stone wall. Like a scaffolding, it structurally stabilizes the pre-existing construction, recovers the original volume and restores its function in the territory as a lookout and defense point. The new structure resolves the functional reinforcement conditions and establishes a dialogue with the pre-existing stone wall, evidencing the intervention with respect to the original construction.

The missing foundation is recovered with lime concrete and the two structures are tied using wooden profiles anchored to the stone canvas at 14 points. The insertion of a stairway inside the structure provides access to the three original levels of circulation and facilitates the future maintenance of the monument. The ascent to the upper level of the tower recovers a point of view that had been inaccessible since the fifteenth century. Finally, the stones found in the archaeological excavation are reused to delimit the intervention and show the original demolition material.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels