Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Rain Harvest Home by Javier Sanchez and Robert Hutchison
Edition
Mexico
under the patronage of
Villa
under the patronage of
Zuzanna Gasior
Jun 23, 2022

Designed by the home’s owner Javier Sanchez of JSa architects and Robert Hutchison of Robert Hutchison Architecture, the concept behind Rain Harvest Home is rooted in its unique location.

Reserva el Peñón, a landscape-driven development that has achieved water self-sufficiency for a community of 80 families in 450 acres of a nature reserve. About two hours west of Mexico City in the region of Temascaltepec, a recently completed home for an architect and his family is giving a new face to water conservancy. Comprised of three small structures that include a main residence, an art studio and a bath house, the Rain Harvest Home integrates rainwater-harvest architecture – an uncommon practice despite the region having abundant rainfall.

Each of the buildings features an above- and below-ground reservoir system that purifies and stores rainwater to supply the home throughout the year. The on-site water treatment system is primarily gravity-fed and contains five cisterns that provide potable and treated water. A chemical-free blackwater treatment system also treats wastewater on site, enabling it to be reused as greywater for use in toilets or to water the orchard in the grounds, which together with bio-agriculture gardens, helps to nurture a self-contained food system.

On the aesthetic front, the buildings also articulate a symbiotic relationship with their natural surroundings. Each structure boasts a significant amount of covered outdoor space, blurring the line between interior and exterior. The main residence is configured like a pavilion, with over two-thirds of its footprint standing as outdoor space that can be used all year round. Rectangular and largely horizontal in form, the main house is equipped with roof monitors to allow natural light to filter into all its rooms.This relationship becomes introspective in the bathhouse, which features a hot bath, a steam shower, a sauna and a washroom that encircle a cold plunge pool that’s left open to the sky.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Jun 23, 2022

Designed by the home’s owner Javier Sanchez of JSa architects and Robert Hutchison of Robert Hutchison Architecture, the concept behind Rain Harvest Home is rooted in its unique location.

Reserva el Peñón, a landscape-driven development that has achieved water self-sufficiency for a community of 80 families in 450 acres of a nature reserve. About two hours west of Mexico City in the region of Temascaltepec, a recently completed home for an architect and his family is giving a new face to water conservancy. Comprised of three small structures that include a main residence, an art studio and a bath house, the Rain Harvest Home integrates rainwater-harvest architecture – an uncommon practice despite the region having abundant rainfall.

Each of the buildings features an above- and below-ground reservoir system that purifies and stores rainwater to supply the home throughout the year. The on-site water treatment system is primarily gravity-fed and contains five cisterns that provide potable and treated water. A chemical-free blackwater treatment system also treats wastewater on site, enabling it to be reused as greywater for use in toilets or to water the orchard in the grounds, which together with bio-agriculture gardens, helps to nurture a self-contained food system.

On the aesthetic front, the buildings also articulate a symbiotic relationship with their natural surroundings. Each structure boasts a significant amount of covered outdoor space, blurring the line between interior and exterior. The main residence is configured like a pavilion, with over two-thirds of its footprint standing as outdoor space that can be used all year round. Rectangular and largely horizontal in form, the main house is equipped with roof monitors to allow natural light to filter into all its rooms.This relationship becomes introspective in the bathhouse, which features a hot bath, a steam shower, a sauna and a washroom that encircle a cold plunge pool that’s left open to the sky.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels