Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Public Toilet in Sendagaya by Suppose Design Office
Edition
Tokyo
under the patronage of
Concrete Stories
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Feb 26, 2021

Located in Tokyo’s Sendagaya Station, this public toilet by Suppose Design Office is shaped like a floating concrete cube.

Public Toilet in Sendagaya, located between the elevated Metropolitan Expressway and the National Stadium subway station, was designed to be a public space with a cultural aspect that will be used by a variety of visitors from Japan and abroad on the occasion of the Olympics, as well as to serve as an infrastructure for the city in the future.

In the absence of a planar expanse, architects secured a large air space in the height direction, concentrated two pillars, toilet booths, and hand-washing facilities in the center, and raised the four exterior walls 500mm above the ground. By floating the walls, the team were able to create a good connection between the interior of the building and the city, as well as a transparency that allows us to feel the presence of people, and we were able to get rid of the corridors and dead ends that lead to a sense of stagnation and uneasiness in public restrooms.

The interior walls of the 7.5 m high cube are finished with a texture of washed concrete, and the soft light coming through the slits in the roof draws the light into the interior in an impressive way. It is a space where one can appreciate the "changes of seasons and time woven by nature," which are outside of our daily awareness, without intending to do so by changing the light. The specifications that contradict the conventional perception of public toilets, such as the Akoya wood paneling, the hotel-like appearance of the brass signage, and the washbasin placed in the center so that men and women can share, were planned with an emphasis on rationality and diversity.

"By carefully building up the relationship between the contradictions, such as "a sense of floating due to heaviness" and "the presence of light due to darkness", we sought to dissolve the boundary between the city and the architecture, and to create an attractive boundary where nature and architecture resonate with each other." — Suppose Design Office

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Feb 26, 2021

Located in Tokyo’s Sendagaya Station, this public toilet by Suppose Design Office is shaped like a floating concrete cube.

Public Toilet in Sendagaya, located between the elevated Metropolitan Expressway and the National Stadium subway station, was designed to be a public space with a cultural aspect that will be used by a variety of visitors from Japan and abroad on the occasion of the Olympics, as well as to serve as an infrastructure for the city in the future.

In the absence of a planar expanse, architects secured a large air space in the height direction, concentrated two pillars, toilet booths, and hand-washing facilities in the center, and raised the four exterior walls 500mm above the ground. By floating the walls, the team were able to create a good connection between the interior of the building and the city, as well as a transparency that allows us to feel the presence of people, and we were able to get rid of the corridors and dead ends that lead to a sense of stagnation and uneasiness in public restrooms.

The interior walls of the 7.5 m high cube are finished with a texture of washed concrete, and the soft light coming through the slits in the roof draws the light into the interior in an impressive way. It is a space where one can appreciate the "changes of seasons and time woven by nature," which are outside of our daily awareness, without intending to do so by changing the light. The specifications that contradict the conventional perception of public toilets, such as the Akoya wood paneling, the hotel-like appearance of the brass signage, and the washbasin placed in the center so that men and women can share, were planned with an emphasis on rationality and diversity.

"By carefully building up the relationship between the contradictions, such as "a sense of floating due to heaviness" and "the presence of light due to darkness", we sought to dissolve the boundary between the city and the architecture, and to create an attractive boundary where nature and architecture resonate with each other." — Suppose Design Office

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels