Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Post Office Sněžka by Hut Architektury Martin Rajnis
Alexander Zaxarov
Aug 3, 2020

It’s hard to find a more difficult place for building a house than the peak of Sněžka Mountain. Wind speeds reach up to 250 km/h, winter temperatures hit record freezes, it is the most strictly protected zone of a national park.

How to build in such a locality without spending excess money, and create a house that would remain in the minds of the people who visit? This building designed by Hut Architektury Martin Rajnis is a cousin of the storage depots of Amundsen’s or Scott’s polar expeditions or the houses that you see in Greenland or the Spitzbergen Islands.

It enters on tiptoes into the national park: it is of wood and glass, standing on delicate metal supports. In the harshest winters, it is completely closed off behind interior insulation slabs – shadowboxes – and exterior blinds, which protect it from flying bits of rock and ice.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
August 3, 2020

It’s hard to find a more difficult place for building a house than the peak of Sněžka Mountain. Wind speeds reach up to 250 km/h, winter temperatures hit record freezes, it is the most strictly protected zone of a national park.

How to build in such a locality without spending excess money, and create a house that would remain in the minds of the people who visit? This building designed by Hut Architektury Martin Rajnis is a cousin of the storage depots of Amundsen’s or Scott’s polar expeditions or the houses that you see in Greenland or the Spitzbergen Islands.

It enters on tiptoes into the national park: it is of wood and glass, standing on delicate metal supports. In the harshest winters, it is completely closed off behind interior insulation slabs – shadowboxes – and exterior blinds, which protect it from flying bits of rock and ice.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels