Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Philosophical Seminar at the Cathedral Square by Peter Böhm Architekten
Alexander Zaxarov
Jun 4, 2021

The location between the cathedral square and the Aa-shore prompted Peter Böhm Architekten to form the courtyard as a small and quiet square with the entrance to the new “Philosophikum”.

However, the old entrance on the cathedral square is to be reactivated as another access. The new building of the “Philosophikum” forms a unity with the old building, connected through a Attrium that acts as a gap. This unified character is also strengthened by the materiality of the brickwork facades, which receive a sand-colored lime-cement-mortar slurry, through which the reddish brick shimmers.

Toward the square, the building shows up with its library, which forms the border of the square and which appears as a high shelf wall. On the hall side, the parapets are designed as reading tubes. In the old building, the seminar rooms are located on the lower floors, above the offices. The clear and orderly development structure with the two decentralized stairwells contributes to a very open atmosphere.”

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
June 4, 2021

The location between the cathedral square and the Aa-shore prompted Peter Böhm Architekten to form the courtyard as a small and quiet square with the entrance to the new “Philosophikum”.

However, the old entrance on the cathedral square is to be reactivated as another access. The new building of the “Philosophikum” forms a unity with the old building, connected through a Attrium that acts as a gap. This unified character is also strengthened by the materiality of the brickwork facades, which receive a sand-colored lime-cement-mortar slurry, through which the reddish brick shimmers.

Toward the square, the building shows up with its library, which forms the border of the square and which appears as a high shelf wall. On the hall side, the parapets are designed as reading tubes. In the old building, the seminar rooms are located on the lower floors, above the offices. The clear and orderly development structure with the two decentralized stairwells contributes to a very open atmosphere.”

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels