Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Submission
Branded Content
Architecture
Oct
27
O House by Hideyuki Nakayama Architecture
Edition
Jutaku
under the patronage of
Alexander Zaxarov
Oct 27, 2020

Located in the ancient Japanese city of Kyoto, the ‘O house’ by Hideyuki Nakayama Architecture is a kind of lean-to structure extending from a main 2-storey house.

The O House space is somewhat like a passage garden. Inside is a curved horizontal space, where a portion of the staircase, thin steel frame floor and equally lined fittings are found. The gable side of the house shows its dollhouse conditions, which are open and visible from the adjacent street.

By spending time going back and forth everyday through this passage garden, the residents can see the small and hard to grasp shape of the main house from outside in various angle. The volume of the house can appear like a tower, or a castle wall depending on the location to look at.

There was no intention from the beginning to bring in the exterior into the interior, or release the daily life of the resident to the surroundings. However, there was such a thought of providing a depth to the extent of life produced within the cityscape, site ground and the house – which architects have never felt before.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
October 27, 2020

Located in the ancient Japanese city of Kyoto, the ‘O house’ by Hideyuki Nakayama Architecture is a kind of lean-to structure extending from a main 2-storey house.

The O House space is somewhat like a passage garden. Inside is a curved horizontal space, where a portion of the staircase, thin steel frame floor and equally lined fittings are found. The gable side of the house shows its dollhouse conditions, which are open and visible from the adjacent street.

By spending time going back and forth everyday through this passage garden, the residents can see the small and hard to grasp shape of the main house from outside in various angle. The volume of the house can appear like a tower, or a castle wall depending on the location to look at.

There was no intention from the beginning to bring in the exterior into the interior, or release the daily life of the resident to the surroundings. However, there was such a thought of providing a depth to the extent of life produced within the cityscape, site ground and the house – which architects have never felt before.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Visit Thisispaper Shop
IntroducingEditions
Discover the most inspiring stories, places and people through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels