Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Jul 5, 2021

The New Crematorium by Johan Celsing Arkitektkontor is located in an undulating terrain in a wild forest section of the Woodland Cemetery, Stockholm.

Surrounding the building is an area of massive, century old, pines. The building is a compact brick structure about 150 meters away from the major chapel complex by Eric Gunnar Asplund of 1940. The motto of the project in the anonymous international competition in 2009 was ” A stone in the Forest”.

The arrangement of the plan and the characters of the interiors have been major concerns in the design of the new crematorium. The compact figure of the plan gives the staff overview as well as making a limited encroachment in the precious forest. Exposed white concrete has been used for the structure of the building. The aim has been to achieve the robust as well as to give a sense of clemency in the interiors. The concrete is from all-white Danish white cement and with Dolomite cross as ballast. No treatment has been done to the surfaces when the formwork has been dismantled. Thus walls and ceilings give a subtle but palpable sign of the construction process.

Perforated bricks are used in some of the interiors, for better acoustics parametrics. Being white glazed, they reflect and accentuate the light from the openings and slits in the roof. One of the public spaces in the building is a Ceremony Room where mourners can process a ceremony. Inside the building volume is an atrium open to the sky where staff can get together at breaks without interfering with mourners. 

Brick has been chosen for facades and roof to bring the small scale to the surfaces as well as for how it relates to the trunks of the surrounding pines. Mourners and visitors reach the building on a path of large granite slabs that are laid out between the pines. At the public entrance there is a generous brick canopy under which mourners may gather or rest in close proximity to the natural woodland.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
July 5, 2021

The New Crematorium by Johan Celsing Arkitektkontor is located in an undulating terrain in a wild forest section of the Woodland Cemetery, Stockholm.

Surrounding the building is an area of massive, century old, pines. The building is a compact brick structure about 150 meters away from the major chapel complex by Eric Gunnar Asplund of 1940. The motto of the project in the anonymous international competition in 2009 was ” A stone in the Forest”.

The arrangement of the plan and the characters of the interiors have been major concerns in the design of the new crematorium. The compact figure of the plan gives the staff overview as well as making a limited encroachment in the precious forest. Exposed white concrete has been used for the structure of the building. The aim has been to achieve the robust as well as to give a sense of clemency in the interiors. The concrete is from all-white Danish white cement and with Dolomite cross as ballast. No treatment has been done to the surfaces when the formwork has been dismantled. Thus walls and ceilings give a subtle but palpable sign of the construction process.

Perforated bricks are used in some of the interiors, for better acoustics parametrics. Being white glazed, they reflect and accentuate the light from the openings and slits in the roof. One of the public spaces in the building is a Ceremony Room where mourners can process a ceremony. Inside the building volume is an atrium open to the sky where staff can get together at breaks without interfering with mourners. 

Brick has been chosen for facades and roof to bring the small scale to the surfaces as well as for how it relates to the trunks of the surrounding pines. Mourners and visitors reach the building on a path of large granite slabs that are laid out between the pines. At the public entrance there is a generous brick canopy under which mourners may gather or rest in close proximity to the natural woodland.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels