Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Minimum Security Prison of Nanterre by LAN Architecture
Alexander Zaxarov
Aug 4, 2021

Decreasing the distance between the city and the prison is the aim of LAN Architecture, which has completed a monolithic complex in the northwest periphery of Paris.

The Nanterre site is located in a very diverse urban area, surrounded by single-family homes, the large majority from the 60s, and certain industrial buildings. The project aims to reconstruct a form of urbanity and to relate the architecture to the city through several forms: a facade instead of a wall, a more fluid transition between the interior and exterior, distribution of volume that links the various scales.

The Nanterre project is unique in that it combines two programmes, each of which houses different target populations. The headquarters of the Penitentiary Services for Integration and Probation of Hauts-de Seine monitors people under arrest, while the “Minimum Security Area” allows convicted offenders to enrol in a unique detention programme that allows them to leave the penitentiary to participate in a reintegration project, hopefully decreasing repeat offences. Housing these different programmes together is unprecedented.

Built in an L-shape, the volume composition of each building complements the another. The SPIP programme is at the front of the building, while the semi-open detention area is within the centre block. From the outside, the building looks like a compact cuboid on the corner shared by the two streets. The only irregularity in the composition of the volume is at the entry to the Minimum-Security Area on the south facade, which creates a large opening in the monolith structure. A wide overhang runs above an outdoor space, forming a more fluid, yet secure kind of transition area.

The Minimum-Security Area has 89 cells, housing 92 prisoners. The cells are accessed from broad walkways and overlook either the walkway-side courtyard or the planted gardens, without any buildings opposite. The ground floor common rooms (canteen, weight room, multimedia library, and laundry area) open onto the courtyard.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
August 4, 2021

Decreasing the distance between the city and the prison is the aim of LAN Architecture, which has completed a monolithic complex in the northwest periphery of Paris.

The Nanterre site is located in a very diverse urban area, surrounded by single-family homes, the large majority from the 60s, and certain industrial buildings. The project aims to reconstruct a form of urbanity and to relate the architecture to the city through several forms: a facade instead of a wall, a more fluid transition between the interior and exterior, distribution of volume that links the various scales.

The Nanterre project is unique in that it combines two programmes, each of which houses different target populations. The headquarters of the Penitentiary Services for Integration and Probation of Hauts-de Seine monitors people under arrest, while the “Minimum Security Area” allows convicted offenders to enrol in a unique detention programme that allows them to leave the penitentiary to participate in a reintegration project, hopefully decreasing repeat offences. Housing these different programmes together is unprecedented.

Built in an L-shape, the volume composition of each building complements the another. The SPIP programme is at the front of the building, while the semi-open detention area is within the centre block. From the outside, the building looks like a compact cuboid on the corner shared by the two streets. The only irregularity in the composition of the volume is at the entry to the Minimum-Security Area on the south facade, which creates a large opening in the monolith structure. A wide overhang runs above an outdoor space, forming a more fluid, yet secure kind of transition area.

The Minimum-Security Area has 89 cells, housing 92 prisoners. The cells are accessed from broad walkways and overlook either the walkway-side courtyard or the planted gardens, without any buildings opposite. The ground floor common rooms (canteen, weight room, multimedia library, and laundry area) open onto the courtyard.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels