Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Mimesis Art Museum by Álvaro Siza + Carlos Castanheira
Zuzanna Gasior
Sep 23, 2022

The silhouettes of the Mimesis Museum by Álvaro Siza + Carlos Castanheira are defined by the at times uncomfortable collision of orthogonal and rounded forms.

Located in a growth area of Paju Book City, South Korea, the museum has been designed for a specific contemporary art collection. The proposed program is distributed across a basement, a mezzanine, and two floors.

The basement contains an archive and technical equipment. The reception, temporary exhibition space and cafeteria are located at ground level. The mezzanine holds the administration and a museum shop. There is another exhibition space on the top floor. The building’s configuration is defined by curved surfaces of white concrete which envelop a yard, and which open at one end of the building. The exhibition areas are lit via the largest surface indirectly from above by natural and artificial means.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Sep 23, 2022

The silhouettes of the Mimesis Museum by Álvaro Siza + Carlos Castanheira are defined by the at times uncomfortable collision of orthogonal and rounded forms.

Located in a growth area of Paju Book City, South Korea, the museum has been designed for a specific contemporary art collection. The proposed program is distributed across a basement, a mezzanine, and two floors.

The basement contains an archive and technical equipment. The reception, temporary exhibition space and cafeteria are located at ground level. The mezzanine holds the administration and a museum shop. There is another exhibition space on the top floor. The building’s configuration is defined by curved surfaces of white concrete which envelop a yard, and which open at one end of the building. The exhibition areas are lit via the largest surface indirectly from above by natural and artificial means.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels