Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Zuzanna Gasior
Jan 6, 2022

Loft A by Arrova Atelier is the result of the transformation of an old motorbike repair shop in the Milagrosa district of Pamplona, Spain.

Given the difference in level between the streets on which the loft is situated, it acts as a podium for the rest of the building. One of the primaries aims of the project was to strip the shop from of all the unnecessary existing elements. The space would then be freed up to show the powerful and plastic structure that supports the building. The present structural system, which is tectonic in nature as it is composed of concrete pillars, beams and slabs, also allows the façades to open up towards both the street and the block courtyard. The given transparency of these fronts and their different orientations give the space a great serenity thanks to a diffuse and continuous white light.

Furthermore, this operation of dismantling and aperture allows the entrance to be transformed into a porch, a semi-private urban garden that acts both as a filter and as a space of union and transition between the house and the street. Internally, the project regularises the floor plan by creating a main central space and compacting all the installations and storage spaces in the remaining adjacent surface. Thus, this central space is understood as a great white stage in which, thanks to the introduction of a new structure that is anchored to the existing pillars, a podium emerges that defines different accessible platforms. Ultimately, the podium ensures that the spatial continuity throughout the loft is kept. Nevertheless, the notion of depth and scale in this abstract space is defined by means of vertical architectonic elements made of okume wood. Fixed and mobile planes that allow the kitchen or the bathroom for instance to be placed in such a way that they are concealed but at the same time accessible.

In short, the loft is a scenography similar to those proposed by the Swiss architect Adolphe Appia in which the new space under the podium is transformed into a working space, a domestic stage pit. This space, unlike the rest of the loft, is defined by concrete walls and the existing foundations of the building, thus being a continuation of the ground plane. The deliberate predefinition of this space with a specific use and materiality frees the rest of the platforms from a specific function, thus giving the dwelling a great deal of flexibility in which each accessible space can accommodate any activity.

In addition, and to further enhance the flexibility of use, the staircases act as furniture that can be repositioned at will, thus introducing multiple routes and internal configurations. This strategy of undefined spaces is what allows the user to appropriate the space according to their needs, since, after all, a loft must be, as its etymology indicates, an open place, a timeless place in which to live and work in a flexible manner.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
Jan 6, 2022

Loft A by Arrova Atelier is the result of the transformation of an old motorbike repair shop in the Milagrosa district of Pamplona, Spain.

Given the difference in level between the streets on which the loft is situated, it acts as a podium for the rest of the building. One of the primaries aims of the project was to strip the shop from of all the unnecessary existing elements. The space would then be freed up to show the powerful and plastic structure that supports the building. The present structural system, which is tectonic in nature as it is composed of concrete pillars, beams and slabs, also allows the façades to open up towards both the street and the block courtyard. The given transparency of these fronts and their different orientations give the space a great serenity thanks to a diffuse and continuous white light.

Furthermore, this operation of dismantling and aperture allows the entrance to be transformed into a porch, a semi-private urban garden that acts both as a filter and as a space of union and transition between the house and the street. Internally, the project regularises the floor plan by creating a main central space and compacting all the installations and storage spaces in the remaining adjacent surface. Thus, this central space is understood as a great white stage in which, thanks to the introduction of a new structure that is anchored to the existing pillars, a podium emerges that defines different accessible platforms. Ultimately, the podium ensures that the spatial continuity throughout the loft is kept. Nevertheless, the notion of depth and scale in this abstract space is defined by means of vertical architectonic elements made of okume wood. Fixed and mobile planes that allow the kitchen or the bathroom for instance to be placed in such a way that they are concealed but at the same time accessible.

In short, the loft is a scenography similar to those proposed by the Swiss architect Adolphe Appia in which the new space under the podium is transformed into a working space, a domestic stage pit. This space, unlike the rest of the loft, is defined by concrete walls and the existing foundations of the building, thus being a continuation of the ground plane. The deliberate predefinition of this space with a specific use and materiality frees the rest of the platforms from a specific function, thus giving the dwelling a great deal of flexibility in which each accessible space can accommodate any activity.

In addition, and to further enhance the flexibility of use, the staircases act as furniture that can be repositioned at will, thus introducing multiple routes and internal configurations. This strategy of undefined spaces is what allows the user to appropriate the space according to their needs, since, after all, a loft must be, as its etymology indicates, an open place, a timeless place in which to live and work in a flexible manner.

section is proudly under the patronage of:
Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels