Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Apr 20, 2021

The holiday residence on Lilla Rågholmen designed by Arrhov Frick Arkitektkontor used the free plan as a reference - a flexible floor plan, open facades, exposed structure, and horizontal openings – which enabled the program to be organized by the position of the sun, the angle of the views, and the request for privacy.

Located on a private island in the Stockholm archipelago, the site context creates a building viewed in the round. The house is grounded by a concrete plinth, cast directly on the exposed rock of the site. The concrete rises to form the perimeter of the house, and a cast-in-place sill continues around the foundation, lowered only for one to enter the home. The sill is used as a bench for sitting, storing, and a step to the outdoors; a gentle border.

From the plinth, a square grid of 16 steel posts extend upward to support a low slung, overhanging wooden roof. The pavilion-like space is entirely enclosed in glass, with 4.2m wide windows telescoping towards the corners, eliminating the boundary between inside and outside space. Only a few fixed elements are inserted in the plan - a kitchen in the center of the home, partitions around the bedrooms and bathroom, and a fireplace suspended above the concrete floor.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Apr 20, 2021

The holiday residence on Lilla Rågholmen designed by Arrhov Frick Arkitektkontor used the free plan as a reference - a flexible floor plan, open facades, exposed structure, and horizontal openings – which enabled the program to be organized by the position of the sun, the angle of the views, and the request for privacy.

Located on a private island in the Stockholm archipelago, the site context creates a building viewed in the round. The house is grounded by a concrete plinth, cast directly on the exposed rock of the site. The concrete rises to form the perimeter of the house, and a cast-in-place sill continues around the foundation, lowered only for one to enter the home. The sill is used as a bench for sitting, storing, and a step to the outdoors; a gentle border.

From the plinth, a square grid of 16 steel posts extend upward to support a low slung, overhanging wooden roof. The pavilion-like space is entirely enclosed in glass, with 4.2m wide windows telescoping towards the corners, eliminating the boundary between inside and outside space. Only a few fixed elements are inserted in the plan - a kitchen in the center of the home, partitions around the bedrooms and bathroom, and a fireplace suspended above the concrete floor.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit New Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels