Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
@zaxarovcom
Sep 22, 2022

Japanese practice Niizeki Studio was faced with a peculiar site challenge when designing the KHB residence in Kuhonbutsu, Japan.

Located within a quiet residential neighborhood, the building is sandwiched between two other structures within a narrow lot. In an effort to create a more significant impact on its exterior aesthetic, the architects designed the facade as two volumes with a concrete split down the middle.

A stark contrast of material was chosen for the project based on the site’s characteristics. Due to the constricting nature of the property, 6mm steel plate was used to cover the exterior of the volumes - a natural rust greatly contrasts the adjacent buildings and serves as a clear ‘gate’ into the house. The interior in turn is defined by layer after layer of hand-placed mulberry paper that creates a warmer and lighter feel. The residence then becomes an inhabitable illustration of the dichotomous condition between industrial versus artisanal, heavy and light, hard and soft.

No items found.
No items found.
@zaxarovcom
Sep 22, 2022

Japanese practice Niizeki Studio was faced with a peculiar site challenge when designing the KHB residence in Kuhonbutsu, Japan.

Located within a quiet residential neighborhood, the building is sandwiched between two other structures within a narrow lot. In an effort to create a more significant impact on its exterior aesthetic, the architects designed the facade as two volumes with a concrete split down the middle.

A stark contrast of material was chosen for the project based on the site’s characteristics. Due to the constricting nature of the property, 6mm steel plate was used to cover the exterior of the volumes - a natural rust greatly contrasts the adjacent buildings and serves as a clear ‘gate’ into the house. The interior in turn is defined by layer after layer of hand-placed mulberry paper that creates a warmer and lighter feel. The residence then becomes an inhabitable illustration of the dichotomous condition between industrial versus artisanal, heavy and light, hard and soft.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels