Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Interpretation Centre of Romanesque by Spaceworkers
Zuzanna Gasior
Jul 19, 2021

Spaceworkers connect present with past in this cultural heritage museum.

Located in the district of Porto, in the Village of Lousada, the Interpretation Centre of Romanesque is located in an area that is an expansion of this village marked by a strong relationship with an urban square and with the church - a strong reference in the town center.

The building seeks to create a relation with the site by its implantation on the village square limit establishing an urban continuity between its volumetries and the surroundings and making it a new element of reference for this village center.

Based on the generator concepts of Romanesque architecture in Portugal, the building aims to be a transitional element between the present and the distant Romanesque past. In an austere way, the volumetry proposed contains the principles of unity within diversity, appearing under the form of several volumes with different heights and dimensions, demonstrating the diversity that Romanesque buildings have left us. Each volume is a distinct exhibition space. To explore the relation between them, an idea was created of rural streets as a unifying element and generator of life experiences - a cloister - a central body covered by glass that precedes the entry in each volume. This central space allows the light invasion into the space and explores the constant bright/dark relationship between it and the exhibition spaces.

Internally the exhibition spaces reflect a bit of monumentality, referring us to the interior of the Romanesque buildings, not only for its scale but also by their shapes. Therefore, each of the volume ceilings reinterprets one of the roof types used in Romanesque architecture. As materiality it was eligible for the nowadays stone to build the building - the concrete in its apparent and austere natural state. Therefore, building always tries to be contemporary but without forgetting the important past, by creating an atmospheric symbiosis between these different times.

No items found.
No items found.
Zuzanna Gasior
July 19, 2021

Spaceworkers connect present with past in this cultural heritage museum.

Located in the district of Porto, in the Village of Lousada, the Interpretation Centre of Romanesque is located in an area that is an expansion of this village marked by a strong relationship with an urban square and with the church - a strong reference in the town center.

The building seeks to create a relation with the site by its implantation on the village square limit establishing an urban continuity between its volumetries and the surroundings and making it a new element of reference for this village center.

Based on the generator concepts of Romanesque architecture in Portugal, the building aims to be a transitional element between the present and the distant Romanesque past. In an austere way, the volumetry proposed contains the principles of unity within diversity, appearing under the form of several volumes with different heights and dimensions, demonstrating the diversity that Romanesque buildings have left us. Each volume is a distinct exhibition space. To explore the relation between them, an idea was created of rural streets as a unifying element and generator of life experiences - a cloister - a central body covered by glass that precedes the entry in each volume. This central space allows the light invasion into the space and explores the constant bright/dark relationship between it and the exhibition spaces.

Internally the exhibition spaces reflect a bit of monumentality, referring us to the interior of the Romanesque buildings, not only for its scale but also by their shapes. Therefore, each of the volume ceilings reinterprets one of the roof types used in Romanesque architecture. As materiality it was eligible for the nowadays stone to build the building - the concrete in its apparent and austere natural state. Therefore, building always tries to be contemporary but without forgetting the important past, by creating an atmospheric symbiosis between these different times.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels