Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Jun 6, 2022

Japanese practice, Studio NOA has created ‘House in Inokashira’, a single family home located in a dense but lush neighborhood of Tokyo, Japan.

This small house in Tokyo is wedged onto a thin strip of land between the street and a steep forested hillside. The narrow lot offered no real choice as to where to place the dwelling. The architects from Studio NOA dug the house into the toe of the hill, holding back the slope with a large retaining wall that also forms the back wall of the house. The footprint of the house tapers and has a slight bend as it conforms to the shape of the lot.

The 86 m2 (926 ft2) house has a split-level plan, with the switchback stairs located at the bend in the floor plan. The wider end contains a low-ceiling storage room at ground level, the spacious master bedroom in the middle, and the bathroom and compact open plan living area at the top. The narrower end of the house has the entrance, a second bedroom and a rooftop terrace.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
Jun 6, 2022

Japanese practice, Studio NOA has created ‘House in Inokashira’, a single family home located in a dense but lush neighborhood of Tokyo, Japan.

This small house in Tokyo is wedged onto a thin strip of land between the street and a steep forested hillside. The narrow lot offered no real choice as to where to place the dwelling. The architects from Studio NOA dug the house into the toe of the hill, holding back the slope with a large retaining wall that also forms the back wall of the house. The footprint of the house tapers and has a slight bend as it conforms to the shape of the lot.

The 86 m2 (926 ft2) house has a split-level plan, with the switchback stairs located at the bend in the floor plan. The wider end contains a low-ceiling storage room at ground level, the spacious master bedroom in the middle, and the bathroom and compact open plan living area at the top. The narrower end of the house has the entrance, a second bedroom and a rooftop terrace.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels