Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Alexander Zaxarov
Jun 9, 2021

On the Grândola crest, the holiday house designed by Aires Mateus + SIA arquitectura in the balance between a courtyard house, with a protected core relating to the sky, and an opening to the distant ocean view.

Positioned at the peak of a hill, the two-storey house was conceived as a lookout point offering views out across the Fontinha Estate, but was also planned to offer the same seclusion as a typical courtyard residence.

The topography is modeled to protect the house from the road and to open the spaces to a view of the ocean. The perimeter delineates the interior rooms and the transitional spaces. The building occupies a cross-shaped footprint. The sliced-off corner creates a partial arch on the lower level of the building and accommodates an entrance to a living room. Rooms are arranged around three quarters of the plan, while a rectangular terrace extends out from the middle and a swimming pool runs along one side.

Vertical volumetric spaces are occupied by elements that define functions and atmospheres. Instead of rectilinear shapes, each block is also gently tapered to make the building appear larger than it actually is.

No items found.
No items found.
Alexander Zaxarov
June 9, 2021

On the Grândola crest, the holiday house designed by Aires Mateus + SIA arquitectura in the balance between a courtyard house, with a protected core relating to the sky, and an opening to the distant ocean view.

Positioned at the peak of a hill, the two-storey house was conceived as a lookout point offering views out across the Fontinha Estate, but was also planned to offer the same seclusion as a typical courtyard residence.

The topography is modeled to protect the house from the road and to open the spaces to a view of the ocean. The perimeter delineates the interior rooms and the transitional spaces. The building occupies a cross-shaped footprint. The sliced-off corner creates a partial arch on the lower level of the building and accommodates an entrance to a living room. Rooms are arranged around three quarters of the plan, while a rectangular terrace extends out from the middle and a swimming pool runs along one side.

Vertical volumetric spaces are occupied by elements that define functions and atmospheres. Instead of rectilinear shapes, each block is also gently tapered to make the building appear larger than it actually is.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Why? "Because in an era of high-tech and climate extremes, we are drowning in information while starving for wisdom."
Subscribe now €10 monthly
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSEditions
Discover the most inspiring stories and places through carefully-curated editions you'll love.
Explore all EditionsExplore channels