Thisispaper Community
Join today.
Enter your email address to receive the latest news on emerging art, design, lifestyle and tech from Thisispaper, delivered straight to your inbox.
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Instant access to new channels
The top stories curated daily
Weekly roundups of what's important
Weekly roundups of what's important
Original features and deep dives
Exclusive community features
Hitoshi Arato
Apr 19, 2022

Beijing & Shenzhen-based architecture practice URBANUS redesigned the former Xihoudu holy fire plaza for the 2019 Second China National Youth Games.

The museum's location is not only the cradle of the Yellow River civilization, but also one of the most important archaeological sites of ancient human activities. Found in late 1950s, here remains the vestige of fire firstly used by human beings about 1.8 million years ago. In 1988, Xihoudu was enlisted as one of the national 1st class cultural relics by the State Council.

Technique-wise this design is innovative in terms of its material and construction method. The fast-track construction and the severe cold weather condition promote a creative usage of GRC material with both off-site prefabrication and on-site manual form-shaping construction methods. The innovative GRC technique mimics not only the materiality of the local Loess Plateau, but also its texture, and helps to make a harmonic dialogue between the built-form and the natural environment so as to re-install the spirit of place overriding the previous senseless design.

The new holy fire plaza is planned in the principles of making a favorable tourist spot by means of earth art without disturbing the archaeological stratum. With the three sequential narratives of “discovery of fire”, “rite of fire”, and “conquest of fire”, these designated themes from the east to the west of the site not only conform to program of the sports game ceremony, but also form a space-time context for visitors to enjoy the unique nature and the history.

The cave of “discovery of fire” is indeed an artificial one to house the structure of the former fire seed collecting stage. The easier exterior shape of the cave is formed by factory prefabricated panels, while its interior is sculpted on site by hand to follow the irregular design. The cave is a semi-enclosed room which can be further developed into an exhibition space. The cave takes the visitors away from the modern setting and enter into a primitive one. The discovery of fire is a groundbreaking milestone in human civilization. This historical moment is illustrated with a split of seam cutting through the cave to bring the light from the heaven. Too much imitation of the natural form would devalue the artistic quality, therefore this “thin strip of sky” is a very artificial measure, meaning that human beings have totally changed their identity as the “fire-stealer”. A carefully calculated angle made it possible to light the fire during the time of holy fire seed collecting from the sunlight beam casting through the split on that ceremonial date. Another art installation in the cave is the interactive sound devices hung in the cave ceiling. After conquering the fire, human beings could be capable of living in the dark and deep caves to escape from outdoor dangers and inconveniences. This makes them turn shouts into whispers, and hence lose the joy of yelling. This acoustic installation is designed to allow visitors to make voices of whatever they want in a semi-closed capsulated space that connects the heaven and the earth.

The “rite of fire” on the open place recycles the previous stones for the boundary of the plaza to create more stands encircling the existing singular octagonal stand in the center. The stepped new stands refer to the surrounding topographic features, and also function as viewing platforms and seats for the surrounding sceneries. Besides archaeological value, Xihoudu historical site also has great landscape value as it is the best viewing place for Mountain Hua and the Yellow River.

This project also manages to recover the construction leftover in 2016 on the west side. The strategy is to have minimum input to achieve maximal gain in terms of time and cost. This idea is to roughly level the grade and dig trenches to minimally interfere the site. The result is a maze-like passage system, referring to archaeological digging, lead to the viewing decks overlooking the downhill archaeological site, and a path to descend to the lower place. This is also a symbolism of the journey of human’s “conquest of fire”. In the future, this place will become an open outdoor museum.

No items found.
No items found.
Hitoshi Arato
Apr 19, 2022

Beijing & Shenzhen-based architecture practice URBANUS redesigned the former Xihoudu holy fire plaza for the 2019 Second China National Youth Games.

The museum's location is not only the cradle of the Yellow River civilization, but also one of the most important archaeological sites of ancient human activities. Found in late 1950s, here remains the vestige of fire firstly used by human beings about 1.8 million years ago. In 1988, Xihoudu was enlisted as one of the national 1st class cultural relics by the State Council.

Technique-wise this design is innovative in terms of its material and construction method. The fast-track construction and the severe cold weather condition promote a creative usage of GRC material with both off-site prefabrication and on-site manual form-shaping construction methods. The innovative GRC technique mimics not only the materiality of the local Loess Plateau, but also its texture, and helps to make a harmonic dialogue between the built-form and the natural environment so as to re-install the spirit of place overriding the previous senseless design.

The new holy fire plaza is planned in the principles of making a favorable tourist spot by means of earth art without disturbing the archaeological stratum. With the three sequential narratives of “discovery of fire”, “rite of fire”, and “conquest of fire”, these designated themes from the east to the west of the site not only conform to program of the sports game ceremony, but also form a space-time context for visitors to enjoy the unique nature and the history.

The cave of “discovery of fire” is indeed an artificial one to house the structure of the former fire seed collecting stage. The easier exterior shape of the cave is formed by factory prefabricated panels, while its interior is sculpted on site by hand to follow the irregular design. The cave is a semi-enclosed room which can be further developed into an exhibition space. The cave takes the visitors away from the modern setting and enter into a primitive one. The discovery of fire is a groundbreaking milestone in human civilization. This historical moment is illustrated with a split of seam cutting through the cave to bring the light from the heaven. Too much imitation of the natural form would devalue the artistic quality, therefore this “thin strip of sky” is a very artificial measure, meaning that human beings have totally changed their identity as the “fire-stealer”. A carefully calculated angle made it possible to light the fire during the time of holy fire seed collecting from the sunlight beam casting through the split on that ceremonial date. Another art installation in the cave is the interactive sound devices hung in the cave ceiling. After conquering the fire, human beings could be capable of living in the dark and deep caves to escape from outdoor dangers and inconveniences. This makes them turn shouts into whispers, and hence lose the joy of yelling. This acoustic installation is designed to allow visitors to make voices of whatever they want in a semi-closed capsulated space that connects the heaven and the earth.

The “rite of fire” on the open place recycles the previous stones for the boundary of the plaza to create more stands encircling the existing singular octagonal stand in the center. The stepped new stands refer to the surrounding topographic features, and also function as viewing platforms and seats for the surrounding sceneries. Besides archaeological value, Xihoudu historical site also has great landscape value as it is the best viewing place for Mountain Hua and the Yellow River.

This project also manages to recover the construction leftover in 2016 on the west side. The strategy is to have minimum input to achieve maximal gain in terms of time and cost. This idea is to roughly level the grade and dig trenches to minimally interfere the site. The result is a maze-like passage system, referring to archaeological digging, lead to the viewing decks overlooking the downhill archaeological site, and a path to descend to the lower place. This is also a symbolism of the journey of human’s “conquest of fire”. In the future, this place will become an open outdoor museum.

Architecture
section is proudly under the patronage of:
John Pawson

Independent publications like Thisispaper rely on support by readers and companies to be sustainable.

Current patron of Architecture Section:

If you are ready to book a slot, please use the following link:
Become a Patron

Introducing OS
An intimate space which helps creative minds thrive.
Discover. Share. Embrace.
Visit Thisispaper Shop
ThisispaperOSGuides
Discover the most inspiring places and stories through carefully-curated guides and editions you'll love.
Explore all GuidesExplore channels